Tässä on ystävänpäivän alkuperäinen sankari – Pääkallo makaa joenrannalla Roomassa

Pyhälle Valentinukselle kuuluvaksi väitetty pääkallo on pyhäinjäännöksenä pienessä roomalaisessa basilikassa. Ystävänpäivänä muistellaan Valentinuksen elämää. Wikipedia / Dnalor 01

Jari Pietiläinen

Tänään vietettävästä ystävänpäivästä on parissa vuosikymmenessä tullut suomalaisten suosima päivä, jolloin koka tahansa voi muistaa ystäviään. Alkuperäinen merkitys rakastavaisten omana nimikkopäivänä on jo tehokkaasti vaipumassa unholaan.

Ystävänpäivän juuret juontavat jo antiikin Roomaan, jossa 15. helmikuuta vietettiin Lupercalia-juhlaa. Päivä oli omistettu Junolle ja Panille, jotka olivat avioliiton ja luonnon jumalia.

Kristinuskon yleistyessä Lupercalia-juhla yritettiin kieltää, mutta lopulta se päätettiin yhdistää 14. helmikuuta vietettävän pyhän Valentinuksen päivään. Itse asiassa Valentinuksia oli kaksi, joista toinen oli roomalainen pappi ja toinen puolestaan Ternin piispa.

Katolisen kirkon pitkän historian saatossa pyhän Valentinuksen reliikkejä on väitetty kulkeutuneen ympäri Eurooppaan. Hänen pyhäinjäännöksiään on sijoitettu kirkkoihin ainakin Puolassa, Irlannissa ja Espanjassa.

On todennäköistä, että alkuperäisen pyhän Valentinuksen pääkallo sijaitsee pienessä roomalaisessa basilikassa Roomassa. Tämän Neitsyt Marialle pyhitetty kirkko sijaitsee aivan Tiber-joen rannalla ja Valentinukselle kuuluvaksi väitetty pääkallo on näytteillä pienessä vitriinissä. Kallo on koristettu kukkaseppeleellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut