Mielipide: Päivähoitobisnes uhkaa varhaiskasvatuksen tasa-arvoa

Elina Sandelin kritisoi päivähoidolla tehtävää bisnestä. Teija Uitto

toimitus

Yksi huolestuttavimmista ilmiöistä suomalaisessa varhaiskasvatuskentässä on suurten päivähoitoyhtiöiden ilmaantuminen kunnallisten ja pienten paikallisten palveluntuottajien rinnalle.

Vuonna 2010 Turussa otettiin käyttöön päivähoidon palveluseteli. Palveluseteliä on markkinoitu vanhempien valinnanvapauden nimissä. Turussa palveluseteli on toiminut välineenä, jolla on tehty tilaa päivähoitobisnestä tekeville suurille yhtiöille. Palvelusetelin käyttöönoton jälkeen yksityisen päivähoidon osuus päivähoidosta on noussut noin 20 prosentista yli 30 prosenttiin. Verrattuna Helsinkiin yksityisen päivähoidon suhteellinen osuus on Turussa lähes kolminkertainen.

Usein väitetään, että yksityinen päivähoito pystyy tarjoamaan palveluita edullisemmin. Väite perustuu kuitenkin puutteelliseen analyysin siitä miten palvelutuotannon kokonaisuus toimii. Varhaiskasvatus on perustavanlaatuinen yhteiskunnan tarjoama palvelu, johon jokaisella lapsella on oikeus. Kunnan on järjestettävä päivähoito jokaiselle sitä tarvitsevalla lapselle. Kunnallinen päivähoito ei valitse asiakkaitaan. Lasten yhdenvertaisuuden kannalta tämä on hyvä asia. Yritys sen sijaan voi valita asiakkaansa.

Turussa kunta tuottaa pääsääntöisesti kaikkein raskainta ja kalleinta palvelua vaativien lasten hoidon. Yksityinen päivähoito keskittyy pääsääntöisesti lapsiin, joilla ei ole suuria erityistarpeita. Laskelmat, jotka pyrkivät osoittamaan, että yksityisen hoitopaikka on kunnallista hoitopaikkaa halvempi, eivät huomio että luvut ovat tosiasiassa vertailukelvottomia. Laajemmassa kuvassa yksityisen varhaiskasvatuksen lisääminen ei laske koko päivähoidon kustannuksia.

Muutama pieni yksityinen päiväkoti ei vielä romuta järjestelmän tasa-arvoa, mutta laajamittainen yksityistäminen johtaa palveluiden tarpeettomaan eriytymiseen, pirstaloitumiseen ja uusiin yhteiskunnallisiin ongelmiin. Palvelusetelipäiväkodeista osa tarjoaa päivähoitoa samaan hintaan kuin kunnallinen puoli, osa pyytää palvelustaan kunnallista päivähoitoa korkeamman hinnan. Mitä vahvemman aseman suurten yhtiöiden päivähoitobisnes kunnissa saa, sitä suuremmalla todennäköisyydellä se jossain vaiheessa alkaa näkyä hoitomaksujen hinnoissa ja palveluiden eriytymisessä.

Elina Sandelin

Kaupunginvaltuutettu (vas)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu