"Nyt voi tulla vieroitusoireita" – Urakka valmis: kaikki Suomen 18 000 veteraania saavat sukkaparin

Kaikki Suomen 18 000 sotaveteraania saa pian jalkoihinsa lämpimät villasukat.  Marja Marjomaa

Jari Pietiläinen

Jokainen Suomen elossa olevasta 18 000 sotaveteraanista saa lahjoituksena vapaaehtoisten neulomat villasukat. Kampanja liittyy itsenäisen Suomen satavuotisjuhlaan.

Facebook-ilmiönä syntyneen sukkaryhmän jättimäinen urakka on tullut täyteen juuri tänään hieman kello 17.00 jälkeen. Aktiivineulojia on ollut mukana noin 2 500 – joukossa on muutamia miehiäkin.

– Kyllähän tämä hienolta tuntuu, varsinkin kun työ saatiin päätökseen näin reilusti etuajassa. Alunperin suunniteltiin, että sukat olisivat valmiina ensi itsenäisyyspäivään mennessä, kertoo sukkaryhmän aktiivi, oululainen Jaana Willman

Virallinen sukkamalli on Willmanin suunnittelema: harmaiden villasukkien varressa on kaksi sinivalkoista raitaa, jotka symboloivat Suomen lipun ja puolustusvoimien värejä.

Juhlasukkien jakotilaisuudet käynnistyvät ympäri Suomea varsin pian. Ensimmäinen niistä järjestetään Kuusamossa tiistaina 31. tammikuuta, ja nyt sukkaryhmä kerää tietoja paikkakunnista, joilla veteraanisukkia voitaisiin jakaa.

Yksi mahdollisista luontevista jakotilaisuuksista voi ryhmän suunnitelmien mukaan olla kansallinen veteraanipäivä, jota vietetään koko Suomessa jälleen 27. huhtikuuta.

Sukkia neulottiin ympäri Suomea, myös pääkaupunkiseudulla – eli kyseessä ei ollutmikään pohjoisen Suomen ilmiö.

– Kaukaisimmat neulojat asuvat Kanadassa asti. Facebook-ryhmässäon yli 8 400 jäsentä ja heistä kolmasosa oli neulomassa sukkia.

– Nopeimmat neulojat tekivät parikin sukkaparia päivässä, mutta minulta meni sukkaparin tekoon kaksi kahdeksan tunnin päivää. Saa nähdä, miten tässä osaa olla ilman veteraanisukkien tekoa. Voi tulla vaikka vieroitusoireita, Willman naurahtaa.

Jaana Willman osallistui veteraanisukkatempaukseen kilisyttämällä sukkapuikoillaan 42 sukkaparia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut