Nyt kerätään muistoja sadan vuoden takaa

Kuvituskuva Jussi Virkkumaa

toimitus

Turun yliopiston kulttuurintutkimuksen oppiaineet keräävät Suomen 100-vuotisjuhlavuonna muistoja elämästä ja oloista Turun seudulla sisällissodan aikana ja sen jälkeen.

Vuoden 1918 muistot Turun seudulla –keruu on osa Turun yliopiston folkloristiikan, museologian ja uskontotieteen oppiaineiden hanketta Sirkkala 1918–2018: vankileiristä muistin paikaksi ja kulttuuriperintökohteeksi. Turun Yliopistosäätiö on tukenut hanketta.

Keruun tarkoitus on koota Turun seudulta muistoja elämästä ja oloista sisällissodasta ja sen jälkeisestä ajasta: miten sota kosketti perheitä ja miten ajasta on kerrottu. Lisäksi tutkijoita kiinnostavat Turun vankileiri sekä sen asukkaat ja työntekijät.

‒ Turun vuosista 1917‒1918 on vain vähän tutkimusta, vaikka ajanjakso on Suomen lähimenneisyyden tutkituimpia ajanjaksoja ja uusia tutkimuksia ilmestyy jatkuvasti. Tähän saattaa olla syynä se, että vaikka vuonna 1917 Turku oli Suomen levottomin kaupunki, vuonna 1918 se säästyi enemmiltä väkivaltaisuuksilta. Myös sodan jälkipuinti jäi lieväksi, ja olot Turun vankileirilläkin olivat varsin kohtuulliset, taustoittaa hankkeen johtaja, dosentti Anne Heimo folkloristiikan oppiaineesta.

Keruuseen voi osallistua vastaamalla sähköiseen kyselyyn osoitteessa: www.webropolsurveys.com/S/5B146249A24DAB99.par

Vaihtoehtoisesti voi vastata kirjeellä: Anne Heimo, Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos, 20014 Turun yliopisto

Lisätietoa: sirkkala1918.wordpress.com/

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut