Uusi vaatimus: Lotta Svärdin kunnia palautettava – Paavo Lipponen: "Järjestö oli puolifasistinen"

Suomalaisten lottien kunniaksi halutaan nyt pystyttää patsas Helsinkiin. – Kuvassa lotta Mäkiluodon linnakkeella vuonna 1942. SA-kuva

Jari Pietiläinen

Perussuomalaiset Nuoret järjestää alkuvuonna kunnianpalautuskampanjan Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Kampanjalla halutaan nostaa saada uutta arvostusta sellaisille suomalaisille toimijoille, ryhmille ja henkilöille, joiden maine on perusteettomasti julkisuudessa loattu.

Perussuomalaisten nuorisojärjestö vaatii, että sotien aikana toimineen naisten vapaaehtoisen maanpuolustusjärjestön Lotta Svärdin kunnia palautetaan Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

– Jatkosodan jälkeen Neuvostoliiton valvontakomissio leimasi häpeällisesti Lotta Svärdin “fasistiseksi järjestöksi” ja määräsi sen lakkautettavaksi, mikä oli kansakuntaamme kohtaan historiallinen vääryys ja oikeusmurha, PS-nuoret korostavat.

PS-nuoret esittää, että Suomen satavuotisjuhlavuoden kunniaksi valtioneuvosto tai eduskunta antaisi julistuksen siitä, ettei Suomi jaa Neuvostoliiton valvontakomission asettamaa perusteetonta näkemystä Lotta Svärd -järjestön fasistisuudesta ja täten järjestö on mahdollista perustaa uudelleen.

Tällä myös mahdollistettaisiin naisten osallistuminen vapaaehtoiseen maanpuolustukseen entistä paremmin. Lisäksi Perussuomalaiset Nuoret esittää, että sotiemme lotille asetetaan virallinen liputuspäivä, joka olisi syyskuun yhdeksäntenä päivänä. Kyseisenä päivänä vuonna 1920 Lotta Svärd rekisteröitiin valtakunnalliseen rekisteriin.

Vielä 1960- ja 1970-luvuilla etenkin vasemmisto arvosteli lottien toimintaa kovin sanoin. Eino S. Revon johtama Yleisradion ohjelmaneuvosto hyllytti vuonna 1969 Kirsti Penttisen tekemän, Lotta Svärdiä esittelevän ohjelman, jota pidettiin liian myönteisenä.

Filosofian tohtori Tiina Kinnunen kertoo vuonna 2006 ilmestyneessä teoksessaan Kiitetyt ja parjatut, että Yleisradion ohjelmaneuvostossa Sdp:n edustajana ollut tutkimussihteeri Paavo Lipponen piti tuolloin Lotta Svärd -järjestöä puolifasistisena järjestönä. Lipponen oli kuitenkin valmis hyväksymään Penttisen tekemän ohjelman, mikäli se esitettäisiin tarpeeksi kriittisellä tavalla.

Lottien virallinen maineenpalautus tapahtui syyskuussa 1991, jolloin Finlandia-talossa järjestettiin Lotta Svärd -järjestön 70-vuotismuistojuhla.

Maineen palauttamiselle oli valtiovallan siunaus, sillä pääministeri Esko Aho puhui tilaisuudessa. Hän kiitti lottia näiden tekemästä työstä ja totesi, että Lotta Svärd -järjestö lakkautettiin aikanaan pakon edessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut