Rauli "Baddingin" kuolemasta tasan 30 vuotta – tällainen oli herkän laulajan rankka elämä

Rauli "Badding" Somerjoki (1947–1987) sellaisena kuin me hänet muistamme. Kuvakaappaus YouTubesta

Jari Pietiläinen

Suomalaiseen rockmusiikkiin lähtemättömän jäljen jättäneen Rauli "Badding" Somerjoen poismenosta tulee tänään kuluneeksi tasan 30 vuotta. Vain 39-vuotiaana menehtyneen laulajan ja lauluntekijän kappaleet kuuluvat yhä suomalaisten yhteiseen musiikkitajuntaan.

Somerjoen esiintymistä leimasi tavaton ujous, jota ei suinkaan parantanut häneen kohdistunut valtava kansansuosio ja lehdistön häikäilemätön tunkeutuminen Somerjoen yksityiselämään.

Somerjoki oli kotoisin Varsinais-Suomen Somerolta, mutta muutti heti koulunkäyntinsä jälkeen Helsinkiin. Rauli Badding oli jo varhain mukana M.A.Nummisen kokeilevissa kulttuurihankkeissa. 1960- ja 1970-lukujen taitteessa molemmat olivat Suomen Talvisota -ryhmän kantavia voimia.

Nuoren muusikon ensimmäinen levy oli Elviksen jo aiemmin englanniksi tunnetuksi tekemä Mun sormuksein, joka ilmestyi vuonna 1970. Tästä käynnistyi musiikkiura, josta ei pian kansansuosiota puuttunut.

Fiilaten ja höyläten räjäytti pajatson vuonna 1973."

Vuonna 1973 Badding räjäytti pajatson: Love Records julkaisi levyn Fiilaten ja höyläten, joka nousi Suomen levylistojen kärkeen. Somerjokea alettiin tilata tanssilavoille esiintymään ja hänestä tuli – tahtomattaan – julkkistähti suomalaiselle poptaivaalle.

Rempallaan olevat talousasiat, kiivas keikkatahti ja turhan runsas alkoholinkäyttö polttivat Baddingin nopeasti loppuun. Jo vuonna 1974 hän ilmoitti lopettavansa keikkailun, mutta julkaisi vielä lp-levyn Sydän lämpöä täys.

Musiikillista hiljaiseloa kesti vuoteen 1982 saakka, jolloin ilmestyi huikean suosion saanut levy Ikkunaprinsessa Tällä rockin ja sähkökitaroiden yhdistelmästä ammentaneellalevylläsoittiAgents-yhtye. Musiikkityylistä sai vaikutteita myöhemmin muun muassaTopi Sorsakoski

Seuraavana vuonna ilmestynyt kokoelma Tähdet, tähdet jatkoi vielä syvemmälle suomalaisen iskelmän suuntaan, eikä vuonna 1985 julkaistu Laivat-levy tehnyt tästä poikkeusta.

Uuden tulemisen onnistuneesti kokenut Badding kärsi kuitenkin epäsäännöllisistä elämäntavoista, eikä esiintyminen yleisölle onnistunut pitkiin aikoihin. Viimeisen keikkansa Badding teki joulun jälkeen 1986 Seinäjoella.

Ujo iskelmämestari kuoli 14. tammikuuta 1987 alkoholimyrkytykseen. Suomen kansa sai tiedon poismenosta seuraavana päivänä television pääuutislähetyksessä. Hänet on haudattu veljensä kanssa Someron hautausmaalle.

Baddingilla oli poikkeuksellinen kyky olla lojaali valitsemalleen biisille."

Baddingin ystävä ja hänestä paljon kirjoittanut Pekka Aarnio on luonnehtinut Rauli Somerjokea häikäilemättömän vilpittömäksi mieheksi.

– Hänellä oli poikkeuksellinen halu ja kyky olla lojaali valitsemalleen biisille ja ennen kaikkea sen tekstille. Hänen ei tarvinnut markkeerata mitään eikä ketään, muistelee Pekka Aarnio.

Mestarin tuotantoon kuului vuosina 1966–85 kaikkiaan noin 170 levytystä, jotka on julkaistu koottuna kuudella cd-levyllä kokoelmassa Badding – kaikki laulut. Kokoelma ilmestyi 1997.

Somerolle pystytettiin vuonna 2015 Somerjoelle oma muistomerkki nimeltään Badding-pysäkki Myös Badding Rockers -yhtye on nimetty hänen mukaansa. Facebookissa toimii Rauli Baddingille omistettu oma ryhmä, jossa on yli 800 jäsentä.

Yksi Raulin rakastetuimmista kappaleista on vuonna 1982 levytettyArpiset haavat, jonka voit kuunnella alapuolella olevasta videosta.