Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kauden komeetta - Kalle Valtola, TUTO Hockey

Kun pelaajalle on suotu pelitaitojen ohella fiksuutta, voi elämänuraa suunnitella sekä lätkän että opiskelun ehdoilla - ilman, että kumpikaan osapuoli kärsii. TUTO Hockeyn kauden komeetta, Kalle Valtola, on oiva esimerkki asenteeltaan kaikille lätkän pelaajille, oli sarjataso, mikä tahansa.

Turun Palloseuran kasvatti haki vauhtia jääkiekkouralleen Rauman Lukosta. Lähes kaikki Tepsin juniori-ikäluokat läpikäyneenä Valtola oletti A-juniori-ikäisenä peliajan jäävän TPS:ssä pieneksi.

- Sen hetkinen Tepsin A-junnujoukkue oli kovatasoinen. Suomen mestaruuden voittaneessa joukkueessa pelasivat muun muassa Miro Keskitalo ja Mikko Rantanen. Kun roolini olisi ehkä jäänyt siinä joukkueessa pieneksi, päätin lähteä Raumalle, kertoo Kalle Valtola.

Päätös oli oikea. Lukossa pelitaidot kehittyivät entisestään. Samalla tuli suoritettua armeijakin. Viime kesänä tuli ajankohtaiseksi ottaa uusi askel elämässä sekä jatkaa peliuraa muualla. Soitto TUTO Hockeyn valmentaja Miika Elomolle avasi mahdollisuuden näyttää kykynsä Mestiksen kärkijoukkueessa. Ja sen mahdollisuuden nuori Valtola on käyttänyt hyväkseen. Ykköskentän pakkina peliaikaa ja pisteitä on kertynyt mukavasti.

- Jos kaveri tekee jo B-junnuissa pakkina paljon pinnoja, se ei voi olla sattumaa. Kalle aloitti kauden farmijoukkueessa, kunnes sai mahdollisuuden näyttää taitonsa Mestiksessä. Valtola vastasi huutoon ja vakiinnutti nopeasti paikkansa Tuohilammen pakkiparina.

TUTO Hockeyn valmentaja Miika Elomo pitää vaatimustasoaan korkeana. Hän suitsuttaa kauden komeetan pelitaitoja ja asennetta.

- Kalle tekee hyvin hommia ja on harvoin poissa harjoituksista. Valtolan kiekollinen osaaminen on ehdotonta kärkeä Turussa. Hän tekee tiukkoja hannuvirtamaisia pyörähdyksiä kiekon kanssa.

Vaikka on selvää, että Kalle Valtolan lätkäura jatkuu enemmin tai myöhemmin liigatasolla, on nuorella miehellä myös pelin ulkopuoliset asiat kunnossa. Kalle jakaa kiitosta urheilulukion kiekkopuolen vetäjälle Kalle Sahlstedtille, joka on antanut hyvät eväät elämälle.

- Olen ottanut koulun aina tärkeänä jääkiekon rinnalla. Se on vaan halusta kiinni. Kyllä jääkiekkoilija pystyy suorittamaan miltei mitä vaan pelaamisen ohella, kertoo Kalle Valtola, joka silmin nähden viihtyy myös Ammattikorkeakoulussa.

Muiden Mestis-pelaajien tavoin Kallen päivä rytmittyy eri lailla kuin liigapelaajalla.

- Aamulla tulen kouluun ja myöhemmin iltapäivällä lähden kodin kautta Kupittaalle joukkueen harjoituksiin. Vasta puoli kahdeksan aikaan olen kotona. Joskus pääsen osallistumaan aamutreeneihinkin, mutta Mestiksessä mennään opiskelun ja työpaikan ehdoilla. Valmentaja Elomo ymmärtää hyvin realiteetit.

Kaikesta aistii, miten Kalle Valtola ei ole niitä pelaajia, jotka peliuran jälkeen putoavat tyhjän päälle.

- Elämän ja pelaamisenkin kannalta on parempi, kun arjessa on muitakin vaihtoehtoja kuin vain jääkiekko.

Valtolalla on tradenomin paperit muutaman vuoden kuluttua. Siinä samalla on tullut todennäköisesti mahdollisuus pelata jo liigaakin. Mestis on hyvä näytönpaikka.

- Ei Mestistä kannata näin nuorena pelata, jos ei ole myös pelillisiä tavoitteita. Joukkueessamme on useita nuoria pelaajia, jotka pyrkivät myös lätkäuralla eteenpäin.

Hannu Tuominen

Urheilun freelancer-toimittaja