Etsi sisäinen motivaatiosi ja tee itsellesi hyvää

terveys Ylipainon pudottaminen ja tupakoinnin lopettaminen ei ole koskaan liian myöhäistä.

Syöpätautien professori Heikki Minn, tupakastavieroitushoitaja Päivi Grönroos, ehkäisevän terveydenhuollon professori Päivi Rautava ja Mielenterveystalon aluekoordinaattori Olli Oranta kannustivat kuulijoita hyvää tekeviin elämäntapamuutoksiin. Esa Halsinaho

toimitus

Elintapojen muuttaminen on aina iso asia. Ihmisen on helpompi oppia uutta kuin oppia pois jo opitusta tavasta.

– Ihminen kantaa mukanaan aikaisempaa elämäänsä ja sen tuomia kokemuksia. Siksi aikaisemmat epäonnistumiset tai huonot kohtaamiset rasittavat. Niistä voi kuitenkin myös oppia ja välttää seuraavalla kerralla samoja virheitä. Vaikka olet aikaisemmin repsahtanut, kannattaa aina aloittaa uudelleen, vakuuttaa ehkäisevän terveydenhuollon professori Päivi Rautava.

Oman motivaation löytäminen painaa enemmän kuin ulkoa tullut paine. Muutos on prosessi, joka alkaa ja etenee usein hitaasti. Sille on annettava oma aikansa. On tärkeää asettaa myönteinen, itselle tärkeä päämäärä.

- ”Minun on laihduttava 30 kiloa” ei kannusta. Se, että teen muutoksia elämässäni, jotta voisin paremmin, pystyn taas liikkumaan, kun polveni kestävät tai pärjään ilman lääkettä, toimii usein jo paremmin, kannustaa Rautava.

On tärkeää miettiä kuinka kohtaat eteen tulevat kiusaukset. Yksilöiden voimavarat ovat erilaiset ja toiset tarvitsevat enemmän tukea kuin toiset. Kaikki voivat kuitenkin muuttua. Elintapamuutokseen ryhtyvän kannattaa hakea tukea lähipiiristään; paras tulos saadaan, jos vaikka molemmat puolisot aloittavat urakan samaan aikaan.

Syöpäseulontojen tarkoituksena on vähentää syövästä johtuvaa kuolleisuutta tai hoitaa syövän esiaste ennen sen muuttumista pahanlaatuiseksi. Koska seulonta aiheuttaa myös haittoja ja kustannuksia on sen tuomat terveyshyödyt todistettava puolueettomissa tutkimuksissa.

Suomessa järjestetään väestön seulontoja eli joukkotarkastuksia lain velvoittamana naisille rinta- ja kohdunkaulan syövässä, joiden seulonnan vaikuttavuus on osoitettu luotettavasti.

- Suolistosyövässä menossa on valtakunnallinen tutkimus, jonka alustavista tuloksista saadaan lähiaikoina tarkempaa tietoa. Nykyisin sitä seulotaan joissakin kunnissa. Miehille ei suolistosyövän lisäksi ole toistaiseksi tarjolla muita seulontamenetelmiä, sillä odotukset eturauhassyövän paremmasta ennusteesta eivät ole toteutuneet oireettomia testaamalla, selvittää syöpätautien professori Heikki Minn.

Mielenterveystalo.fi -portaali on kaikille avoin psyykkistä hyvinvointia edistävä nettipalvelu. Sinne on koottu ajantasaista tietoa mielenterveys- sekä päihdeasioista aikuisille, nuorille ja lapsille.

- Palvelun avulla voi arvioida omaa tai toisen psyykkistä vointia ja löytää tarvittaessa apua. Talossa on myös omahoito-ohjelmia joilla voi itse helpottaa omaa mielenterveyttään, kertoo aluekoordinaattori Olli Oranta.

Mielenterveystalon palvelut ja tiedot löytyvät helposti ja ovat luotettavia ja ajantasaisia. Oirenavigaattori opastaa käyttäjää, antaa tietoa arvion pohjaksi ja ohjaa lopuksi sopivan tiedon tai palveluiden äärelle käyttäjän omalla asuinalueella. Oirenavigaattoria voivat hyödyntää sekä avun tarvitsija, omainen että hoitava taho.

Saatavilla on myös nettiterapiaa etähoitona mielenterveyden eri häiriöihin. Palvelu on portaalin ainoa maksullinen osa, maksaja on potilaan kotikunta, ja terapiaan pääsyyn tarvitaan lääkärin lähete.

Tupakointi on merkittävä syöpä-, hengitys- ja verenkiertoelimistön sairauksien ja niistä johtuvien kuolemien aiheuttaja. Vähemmän tunnettuja haittoja ovat hedelmättömyysongelmat, aikaistuneet vaihdevuodet ja luuston haurastuminen.

Tupakointi ja nuuskaaminen vaikeuttavat monien sairauksien hoitoa ja heikentävät leikkausten paranemistuloksia. Tupakointi vaikeuttaa leikkaushaavan paranemista, lisää infektioita ja aiheuttaa hengitysongelmia. Siksi Tyksissä on vieroitettu tupakoitsijoita jo vuosia, näin leikkaukset ja muut toimenpiteet onnistuvat paremmin ja toipuminen on nopeampaa.

Vähäinenkin päivittäinen ja satunnainen tupakointi lisäävät sairastavuutta. Tupakoinnista eroon pääsemiseen voi ottaa vieroitusvalmisteita, joiden käyttöön saa apua mm. apteekeista.

- Koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa. Lopettamisen jälkeen elämä maistuu ja tuoksuu hyvälle. Liikkuminen on helpompaa, varpaat eivät enää palele ja olet vapaa, kannustaa Tyksin tupakastavieroitushoitaja Päivi Grönroos.

Tuula Vainikainen

Tekstin on tuottanut Tyks/Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää