Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Hyggeily, läskipyörä, napsutupakka..." – Tunnetko sinä jo vuoden 2016 uudissanat?

Kotimaisten kielten keskus on poiminut sanatietokantaansa kuluvana vuonna eri lähteistä vajaat seitsemäntuhatta uutta tai muuten ajankohtaista sanaa.

Sanatietokantaa käytetään Kielitoimiston sanakirjan, kielenhuollon ja muun tutkimuksen tarpeisiin. Sanat ovat kiinnostavia myös yleisestä näkökulmasta: kertovathan ne vuoden tapahtumista ja ilmiöistä niin koti-Suomessa kuin maailmallakin.

Listalle ovat päätyneet muun muassa Aleppon kellot, brexit, haudutuspata,kriisinhallintaveteraanikortti, porkkala, ruusukulta, sateenkaareva, taskuhirviö, trumpismi, vauvalasku ja vihis.

Entä tiedätkö, mikä on huoneliha, ilmiöviikko tai läskipyörä? Huonelihalla tarkoitetaan ihmisiä, jotka istuvat kokouksissa tai seminaareissa vain osoittamassa läsnäolollaan niiden tärkeyttä.

Ilmiöviikko puolestaan on kouluviikko, jonka aikana perehdytään johoinkin ajankohtaiseen ilmiöön kokonaisvaltaisesti, yli oppiainerajojen. Läskipyörä tai paksupyörä taas on erittäin leveärenkainen ja muutenkin tukeva polkupyörä.

Kuluvana vuonna myös kapseli- eli napsutupakka alkoi olla suomalaisille tuttu: sehän tarkoittaa savuketta, jonka aromin voi vaihtaa kesken tupakoinnin napsauttamalla

Läheskään kaikki sanat eivät ole helppoja selittää – yksi niistä on tanskalaisperäinen hyggeily.Hyggeilijä oleskelee ja viettää aikaa kiireettömästi nautiskellen ja tunnelmoiden, vaikkapa kynttilänvalossa hyvästä ruoasta ja juomasta nauttien.

Kotuksen luettelo on näyte poimituista sanoista – ei siis lista ”virallisista suosituksista”. Vielä ei voi tietää, mitkä poimituista sanoista jäävät kieleen ja löytävät ehkä tiensä sanakirjaankin, mitkä taas osoittautuvat vain lyhyen aikaa eläviksi päiväperhoiksi.

Sanaston on toimittanut Kielitoimiston sanakirjan toimitus yhdessä Riitta Erosen ja Raija Moilasen kanssa.

Kurkista tästä, mitä tarkoittaa hyggeily – ja muut vuoden 2016 sanat.