Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Verenpainelääkkeet estävät syövän leviämistä

Turun yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden tavan estää syövän leviämistä laboratoriokokeissa. Jo potilaskäytössä olevat verenpainelääkkeet estävät syöpäsolujen liikkumista.

Akatemiaprofessori Johanna Ivaskan ja tutkijatohtori Guillaume Jacquemet’n johtama tutkimusryhmä havaitsi lääkeaineseulonnoissa, että potilaskäytössä olevilla verenpainelääkkeillä on aiemmin tuntematon kyky estää rinta- ja haimasyöpäsolujen liikkumista. Kalsiumkanavia salpaavat verenpainelääkkeet estävät tehokkaasti aggressiivisten syöpäsolujen liikkeen.

Syövän tekee tappavaksi sen kyky levitä elimistössä hallitsemattomasti ympäröiviin kudoksiin ja muihin elimiin. Yhtenä vaihtoehtona syövän leviämisen estämiseen pidetään nykyään niin kutsuttua lääkkeiden uudelleen suuntaamista. Tutkijat seulovat isoja lääkeainekirjastoja selvittääkseen muihin sairauksiin hyväksyttyjen lääkkeiden tehoa levinneen syövän hoitomuotona.

‒ Uusien lääkkeiden kehittäminen on hidasta ja kallista. Oli todella iso yllätys, että lääkeaineseulontamme toivat esiin kalsiumkanavia estävien verenpainelääkkeiden tehon estää syöpäsolujen liikkumista. Tähän asti ei ole edes tiedetty kyseisten kanavien ilmentymisestä syöpäsoluissa, akatemiaprofessori Ivaska kertoo.

Turun yliopiston professori Johanna Ivaskan tutkimusryhmä Turun biotekniikan keskuksessa on jo vuosia pyrkinyt ymmärtämään, miten syöpäsolut leviävät potilaan kudoksissa synnyttäen etäpesäkkeitä.

Tutkimustulokset julkaistiin Nature Communications –lehdessä.