Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuori Jonna Lehto on Turun seudun ylpeys

TAITAJA Jäähyväiskisa toi piikkiöläisnuorelle vielä yhden uuden pokaalin.

Piikkiöläinen Jonna Lehto on kiistatta yksi parhaista suomalaisista nuorista koiranesittäjistä eli junior handlereista. Liedon lukiota käyvä 17-vuotias Lehto pokkasi hopeaa sunnuntaina käydyssä koiranesittämisen suomenmestaruuskilpailussa. Kisa järjestettiinVoittaja-näyttelyssä Helsingissä.

SM-palkintosija oli Lehdolle jo toinen. Viime vuonna hänet kruunattiin Suomen parhaaksi.

Päätin, että nautin viimeisestä kilpailustani."

Koirien kanssa harrastaminen on kuulunut Lehdon elämään lähes aina. Koiranesittämiskilpailuihin hän on osallistunut 10-vuotiaasta alkaen. Sunnuntainen finaali oli Lehdon jäähyväiskisa. Osallistumisoikeus jh-kilpailuihin päättyy sen vuoden alusta, jolloin kisaaja täyttää 18 vuotta.

Vielä perjantaina Lehto oli vailla SM-finaalipaikkaa. Viimeinen paikka oli tarjolla Helsingin messukeskuksessa lauantaina järjestetyssä osakilpailussa, johon oli ilmoittaunut noin sata nuorta.

– Olin jo aika lailla luovuttanut. Ajattelin, että en pääse tänä vuonna kisaamaan suomenmestaruudesta. Päätin, että nautin viimeisestä kilpailustani täysillä, kertoo Lehto.

Tekemisestä nauttiminen näkyi ja finaalipaikka aukesi osakilpailuvoiton myötä.

Vaikka finaalissa ei tullut voittoa, Lehto piti SM-kisaa kaikin puolin onnistuneena. Mestaruuden voitti tänä vuonna joensuulainen Peppi Pelkonen

Suomenmestari edustaa maatamme Englannissa maailmanmestaruuskisassa lopputalvesta. Lehto matkaa pitämään Suomen lippua korkealla Euroopan mestaruuskilpailussa Ukrainassa elokuussa.

Pitkän junnu-uran jälkeen on aika summata, mitä laji on antanut.

–Olen saanut paljon ystäviä niin Suomesta kuin eri puolilta maailmaa. Olen oppinut tuntemaan todella paljon uusia ihmisiä ja saanut varmuutta. Kielitaito on parantunut. Olen oppinut nopeasti luomaan kontaktin vieraaseenkin koiraan.

Kuten muissakin lajeissajunior handlerissakinkonkareita kuunnellaan. Lehto nimeään kaksi tärkeää, aiemmin jh-kisoissa menestynyttä esikuvaansa:

– Hilde Fredriksson ja Tiia Nyberg Heiltä olen saanut paljon neuvoja ja tukea.

Virheiden tekemistä ei kannata pelätä."

Lehdon kotona on tällä hetkellä kymmenen koiraa: settereitä ja samojedinkoiria. Menestyksen myötä hänestä on tullut kysytty apu koiranäyttelykehiin.

– Minua tullaan näkemään koiranäyttelyissä jatkossa ihan yhtä paljon kuin tähänkin asti, lupaa Lehto.

Junior handler -kehät jättävä Lehto antaa vinkin kaikille lajista kiinnostuneille ja tällä hetkellä kisaaville.

– Virheiden tekemistä ei kannata pelätä, niistä sitä vasta oppii. Tehkää oman fiiliksenne mukaan ja nauttikaa jokaisesta kilpailusta. Niin tulee parasta.