Posti ei julkaise Mannerheim-postimerkkiä juhlavuonna – "Kohdeyleisö olisi liian rajattu"

Marsalkka Mannerheimin 150-vuotispostimerkkiä ei julkaista ensi vuonna. Kuvassa vuonna 1952 ilmestynyt avustuspostimerkki. Suomen Posti

Jari Pietiläinen

Posti ei aio julkaistaensi vuonna marsalkka Mannerheimin kunniaksi juhlapostimerkkiä. Mannerheimin syntymästä tulee 4. kesäkuuta 2017 kuluneeksi tasan 150 vuotta.

Postimerkkien julkaisemisesta päätetään postimerkkitoimikunnassa, joka kokoontuu säännöllisesti. Mannerheim-merkin julkaisemisesta ei ole edes keskusteltu toimikunnassa.

– Pitää muistaa, että Mannerheim on vuosien varrella saanut yhteensä kaksitoista postimerkkiä eli hän on yksi eniten merkeillä esiintyneistä suomalaisista, muistuttaa Postin kehitysjohtaja ja postimerkkitoimikunnan puheenjohtajaKaj Kulp

– Ensi vuonna vietetään Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotta ja postimerkeissä toki muistetaan itsenäisyyttä, mutta ei niin sotakeskeisesti kuin ehkä aiemmin on ollut tapana. Nyt nojaamme enemmänkin kohti tulevaisuutta.

Postin nuivasta suhtautumisesta huolimatta suomalaiset ovat halukkaita näkemään Mannerheimin postimerkeillä.

– Viimeisen kymmenen vuoden aikana postimerkkitoimikunta on saanut ainakin kuusi ehdotusta Mannerheim-merkeistä. Näiden lisäksi kansalaiset ovat ehdottaneet postimerkkiä muun muassa veteraaneille, lotille sekäsotaleskille ja -orvoille, Kulp kertoo.

Edellisestä marskin vierailusta postimerkeillä on aikaa jo liki 50 vuotta.Mannerheim-merkkejä on julkaistu vuosina 1937, 1941, 1952 ja 1967. Viimeksi marsalkka nähtiin postimerkin muodossa 1967, jolloin ilmestyi Helsingin keskustassa sijaitsevaa Mannerheimin ratsastajapatsasta kuvaava postimerkki.

Kulpin mukaan postimerkkien julkaisuohjelma on pyritty pitämään maltillisena.

– Ei ole järkeä julkaista postimerkkiä, jonka kohdeyleisö on kovin rajattu joukko, sillä suunnittelu, taiteellinentuotantoja painatus maksaa. Mikäli esimerkiksi yhdistykset haluavat muistaa Mannerheimiä, sitä varten omakuvapostimerkit ovat mainio ratkaisu, Kulp ehdottaa.

Isänmaallisimmat suomalaiset närkästyivät Postille vuonna 2014, jolloin tuli kuluneeksi tasan sata vuotta jääkäriliikkeen synnystä. Tuolloin ei julkaistu juhlapostimerkkiä.

Vuonna 2018 tulee puolestaan kuluneeksi sata vuotta Suomea repineestä sisällissodasta. Sen muistamisesta postimerkeillä Kaj Kulp ei vielä ole halukaskertomaan.

– En halua sitoa postimerkkitoimikunnan käsiä tässä asiassa. Sisällissodan mahdollisesta muistamisesta merkkijulkaisuilla kerrotaan kyllä myöhemmin.

Lisäksi vuonna 2018 on tullut kuluneeksi tasan sata vuotta myös ensimmäisen maailmansodan päättymisestä.

Suomen Posti on perinteisesti ollut hyvin pidättyväinen sota-aiheisten postimerkkien julkaisemisen suhteen. Vuonna 1990 julkaistiin merkit sotainvalidien ja talvisodan kunniaksi. Vuonna 2005 ilmestyi postimerkki, joka on omistettu veteraanijärjestöjen toiminnalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut