Tällaisina et ole turkulaisjulkkiksia ennen nähnyt

NÄYTTELY Kirjaston karikatyyri-näyttelyssä ovat mukana muun muassa Michael Monroe ja Saku Koivu. Lisää turkulaisjulkkiksia on vielä luvassa.

Jorma Lampela on saanut kiitosta räväkästä karikatyyri-tyylistään. Jorma Lampela

Tomi Kangasniemi

Michael Monroe ja Saku Koivu ovat monien muiden julkkisten joukossa esillä karikatyyri-näyttelyssä Turun pääkirjastossa. Taiteilija Jorma Lampelan innostus karikatyyreihin alkoi jo nuorena miehenä.

– Hurriganesin, Hectorin ja Juice Leskisen musiikki kolahti aikoinaan, ja Suosikissa oli sarjakuva, jossa Juice ja Remu oli niin hienosti piirretty, että aloin niitä matkimaan.

Jo aiemmin Lampela oli harjoitellut Aku Ankan piirtämistä mallista, ja samasta jutusta on kyse myös karikatyyreissä.

– Kenestä tahansa saa karikatyyrin, mutta kaikilla ei tietysti ole niin selkeitä piirteitä, mistä saa kiinni. Idea on, että suuresta tehdään suurempaa ja pienestä pienempää - ja niin, että kohde ei menetä näköisyyttään.

Lampelan mukaan kaikilla karikatyyrin tekijöillä on oma tyylinsä, jota voi verrata käsialaan. Lampelan tyyliä on kehuttu räiskyväksi ja värikkääksi.

– Lenita Airistosta tein kerran karikatyyrin ja pelkäsin vähän palautetta, mutta hän kehui kuvaa lämpimäksi ja sympaattiseksi.

Lampela kertoo, että Suomessa on vain kourallinen ihmisiä, jotka elävät karikatyyreillä. Itse hän tekee kuvituksia monipuolisesti niin firmoille kuin yksityisillekin ihmisille.

– Julkkisten kuviahan tehdään sen takia, että ihmiset ymmärtävät, että he voivat teettää vastaavan itsestään tai vaikka ystävälle synttärilahjaksi.

Ja julkkiksia riittää Turunkin näyttelyssä. Lampela lupailee jo nyt esillä olevien lisäksi täydentävänsä näyttelyä ainakin Li Anderssonin, Petteri Orpon ja Tommi Läntisen kuvilla.

Turkuun häneltä löytyy mielenkiintoinen kytkös.

– Tykkään hirveästi Turusta. Asuinkin siellä joskus villissä nuoruudessani, mutta en oikein muista niistä ajoista mitään, hän nauraa.

Jorma Lampela

52-vuotias kuvittaja, karikatyyritaitelija ja kulttuurituottaja (AMK) Helsingistä

tehnyt karikatyyrien lisäksi Ganes-leffaan animaatiota, kuvittanut Eppu

Normaalille t-paidan ja keikkajulisteen ja levynkannen Tuomari Nurmiolle

sekä Pelle Miljoonalle.

esiintyy Tuuri-ohjelmassa jo toista kautta

kymmeniä näyttelyitä eri paikoissa

kuuluu kuvittajien ammattijärjestö Grafiaan ja Suomen karikatyristien

ja pilapiirtäjien kiltaan

Kommentoi

Palvelut