Valtio kauppaa taas arvorakennuksia: kadettikoulu, upseeriklubi, ministeriö...

Viimeksi valtion koulutustalona toiminut Eliel Saarisen piirtämä linnamainen rakennus valmistui vuonna 1919, jolloin siinä aloitti toimintansa Munkkiniemen pensionaatti. Vuosina 1922-1940 se toimi kadettikouluna. Tuomas Uusheimo

Jukka Hämäläinen

Senaatti-kiinteistöt kauppaa taas valtion arvorakennuksia Helsingissä. Mariankadulla myynnissä on kokonainen neljän talon kortteli osoitteissa Mariankatu 23, Liisankatu 8A ja Maneesikatu 7.

Korttelissa ovat viimeksi toimineet maa- ja metsätalousministeriö sekä Taiteen keskustoimikunta.

Kolme taloista onEvert E. Lagerspetzin suunnittelemia, ja ne ovat valmistuneet vuonna 1885. Niissä on alun perin sijainnut upseerien ja aliupseerien asuntoja, verstastiloja sekä upseeriklubi.

Rakennukset ovat toimineet myös Venäläisen sotaväen kasarmina ja yleisesikuntana.

Korttelin keskelle osoitteeseen Liisankatu 8G valmistui vuonna 1930 Armas Siitosen suunnittelema uudisrakennus maanviljelyskemialliseksi laboratorioksi.

Toinen myynnissä oleva kohde on Munkkiniemen koulutustalo, joka toimi kadettikouluna vuoteen 1940 asti. Upean, linnamaisen rakennuksen on suunnitellut Eliel Saarinen, ja se edustaa keskieurooppalaista jugendklassismia.

Rakennus valmistui vuonna 1919, jolloin siinä aloitti Munkkiniemen Pensionaatti. Täysihoitolana se ehti toimia vain 1919–1922, jonka jälkeen se konkurssiin ajautuneena lunastettiin valtiolle ja muutettiin kadettikouluksi.

Viimeksi koulutustaloa ovat käyttäneet Haus Kehittämiskeskus ja Tulli.

Molemmat kohteet myydään julkisilla tarjouskilpailuilla edelleen kehitettäviksi. Senaatin mukaan mahdollisia käyttötapoja ovat saneeraus asunnoiksi, palveluasunnoiksi, toimistoksi tai hotelliksi. Molemmat kohteet ovat suojeltuja.

Alustavat tarjoukset pyydetään 10. tammikuuta mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut