Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tähän avataan Turun uusin yökerho - vihdoin avauspäiväkin tiedossa

RAVINTOLAT Legendaarisessa paikassa sijaitseva Aalto on niin sanottu hybridi-ravintola, joka on alan muotia nykyään.

Kauppiaskatu 5:ssä, Turun Sanomien talona tunnetussa rakennuksessa vuodesta 2013 ollut ravintola Fontti saa laajennuksen, jossa käyttöön otetaan myös vanha painosali. Tilassa on ollut kymmenien viime vuosien aikana muutama eri kuntosaliyrittäjä.

Kellarisaliin avautuu 27. tammikuuta yökerho Aalto, joka on saanut nimensä talon suunnitelleesta arkkitehti Alvar Aallosta.

– Katselin tilaa sillä silmällä jo pitempään ja kun viimeinen kuntosaliyrittäjä lopetti, tartuin tilaisuuteen heti, yrittäjä Turo Nolvi kertoo.

Turun Sanomien talon tekee yökerhon ylläpitämisen kannalta poikkeuksellisen mukavaksi se, että siinä ei asu ketään. Nolvi saa myös sisäänkäynnin Aaltoon suoraan Kauppiaskadulla olevasta Fontin pääsisäänkäynnistä, kun sisäänkäynti kuntosaleihin oli sisäpihalta.

Aallon pääsali on hieman pitkulainen ja yllättävän matala ottaen huomioon, että vielä 1970-luvulla siinä oli painokone. Salissa on parvikerros, josta voi muun muassa katsella esiintyjiä, joille tulee lava toiseen päätyyn. Turo Nolvi kertoo tavoittelevansa Aaltoon suomalaisia eturivin pop- ja rockartisteja.

Alakertaan tulee pitkä baari, yökerhoon tulee myös toinen baari. Aallossa on yhteensä 480 asiakaspaikkaa.

Nolvi on turkulaisen ravintolabisneksen konkari, joka hyppäsi alalta sivuun vuonna 2005. Nyt mies on tulossa täydellä höyryllä takaisin toiminnan keskipisteeseen. Fontin ja Aallon lisäksi hänen yrityksensä alle kuuluu Katarina-ravintolalaiva.

– Nyt tuntui hyvältä hetkeltä ottaa riski, sillä Turku kaipasi uutta ravintolatoimintaa tälle saralle.

Perinteinen yökerho ei enää mene helpolla läpi ja olisi Nolvin mukaan turhan haastava konsepti. Fontin ja Aallon muodostama kokonaisuus onkin tätä päivää. Vastaavaa hybridiravintola-ajattelua edustaa muun muassa hiljan Turkuun avautunut Sedu Koskisen Chic.

– Asiakaskunta saattaa vaihtua kokonaan tai ainakin osittain illan ja yön aikana, Nolvi muistuttaa ja sanoo Aallon perusidean olevan myös sen muuntautumiskyvyssä.

– Kalusteita voi helposti siirtää ja tilan saa yritysten yksityiskäyttöön.

Ihmiset ovat maailman avautumisen myötä tulleet erittäin tietoisiksi uusimmista kansainvälisistä ravintolatrendeistä, joten he osaavat myös vaatia tiettyjä asioita. Siksi ravintolayrittäjän kannattaa myös tarjota laatua ja luottaa yksinkertaisiin asioihin.

– Aina, kun kaupunkiin tulee uusi paikka, jaetaan kakku uusiin paloihin. Uuden tulijan pitää keksiä jotain uutta. Vanhan paikan herättäminen henkiin ilman muutoksia ei yleensä toimi, Turo Novi toteaa.

Hän sanoo tyhjästä ravintolabisnekseen tulemisen olevan hankalaa, koska lähtöinvestointi on niin suuri. Asiaa ei helpota kilpailu kuluttajien käyttäytymistottumuksista ja ajasta. Kotona on enemmän tekemistä kuin 20 vuotta sitten ja kaupatkin ovat lähes aina auki.

– Kaupat ovat saamassa kädenojennuksen valtiolta, mitä ravintola-ala saa? Uskon kuitenkin, että yökerhotyyppisiä ravintoloita tulee aina olemaan.