100 prosentin perintövero haisee Neuvostoliitolle – "Kaikilla perheillä on mahdollisuus rikastua"

Jari Pietiläinen

Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi kritisoi blogissaanHelsingin Sanomien pääkirjoitusta, jossa Mikko Puttonen ehdottaa käyttöön otettavaksi 100 prosentin perintöveron.

Perinnön osuessa omalle kohdalle kaikki siis käärittäisiin valtion taskuun, eikä perilliselle jäisi mitään.

– Tässä ajattelussa on ainakin kaksi virhettä. Ensimmäinen on oletus, että tasapuolisuus lisääntyisi siitä, että kaikki joutuisivat olemaan oman onnensa seppiä, Paasi muistuttaa.

– Synnymme erilaisina. Toiset ovat lahjakkaampia kuin toiset. Toiset menestyvämpiä kuin toiset. Toisilla käy tuuri, kun toisilla taas mitkään ominaisuudet tai ponnistukset eivät riitä menestykseen.

Paasin mukaan totalitäärisen oikeudenmukaisuuden tavoittelussa edellämainittuihinkin tekijöihin olisi puututtava.

– Alkaako kuulostamaan tutulta? Neuvostoliitossa perintöoikeus lakkautettiin vallankumouksen jälkeen vuonna 1918.

– Toinen ajatusvirhe on oletus siitä, että yksilöt tai perheet olisivat jollain tavalla eriarvoisessa asemassa vaurastumisen suhteen. Tämä on yleinen väärinkäsitys, Paasi korostaa.

Hänen mukaansa vaurastuminen ei vaadi erityistä älykkyyttä, poikkeuksellista taitoa tai suurta alkupääomaa, vaan pelkästään pitkäjänteisyyttä.

Mikäli Paasin isoisä vuonna 1927 – juuri ennen suurta pörssiromahdusta – olisi säästänyt ja sijoittanut 1 000 silloista markkaa kustannuksiltaan halpaan ja sijoitustyyliltään passiiviseen indeksirahastoon, olisi Paasin perheen omaisuus hänen laskujensa mukaan nyt yli 4 miljoonaa euroa.

– Vaurastuminen on siis tältä osin mahdollista ihan kaikille. Teollisuussukujen ja tavallisten sukujen ainoa ero onkin siinä, että toisilla on ollut pitkäaikainen periytyvä osakesijoitus: perheyritys, Paasi muistuttaa.

Martin Paasi on toiminut aiemmin muun muassa Amanda Capitalin, East Capitalin ja Seligson Rahastoyhtiön toimitusjohtajana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut