Jääkö Suomen uusin nobelisti ilman postimerkkiä? – Katso, millaiset merkit muut saivat

Kolme suomalaista Nobel-voittajaa ovat jo saaneet oman postimerkin. He ovat kirjailija F.E.Sillanpää, kemisti A.I.Virtanen ja presidentti Martti Ahtisaari. – Bengt Holmströmin palkitsemisesta omalla merkillä ei vielä sen sijaan ole tehty päätöstä. Postimuseo

Jari Pietiläinen

Suomen uusin Nobel-palkittu, taloustieteen uunituore nobelisti Bengt Holmström, 67, ei ainakaan näillä näkymin ole vielä saamassa omaa postimerkkiään.

Kaikki muut suomalaiset nobelistit ovat jo saaneet oman postimerkkinsä, mutta Holmströmin kohdalla asia on vielä täysin avoin.

– Tätä asiaa ei ole vielä käsitelty millään tavoin Postissa, myöntää Postin kehitysjohtaja ja postimerkkitoimikunnan puheenjohtaja Kaj Kulp

Kulpin mukaan postimerkkitoimikunta ei ole Holmströmin palkitsemisuutisen jälkeen vielä kokoontunut, joten päätöksiäkään ei vielä ole saatu aikaan.

– Seuraavan kerran toimikunta kokoontuu tammikuussa, joten voi olla, että asiaa käsitellään vasta siellä. En osaa vielä lainkaan ottaa kantaa siihen, saako Holmströmoman postimerkin vai ei.

– Suomeen Nobel-palkinto on tullut niin harvoin, että niiden huomioimisesta postimerkillä ei yksinkertaisesti ole olemassa mitään vakiintunutta käytäntöä, Kulp muistuttaa.

Edellinen Nobel-palkittu suomalainen oli presidenttiMartti Ahtisaari, jonka kunniaksi Posti julkaisi oman postimerkin 10. joulukuuta 2008 eli samana päivänä kuin rauhanpalkinto myönnettiin Ahtisaarelle Tukholmassa.

– Näin nopea julkaisuaikataulu selittyy sillä, että Ahtisaari oli jo useita vuosia ollut Nobelin rauhanpalkinnon saajien ehdokaslistojen kärjessä. Hänen siis tavallaan jo osasimme odottaakin saavan palkinnon lähiaikoina, kertoo Postin design manager Tommi Kantola

– Siksi postimerkkikin hänestä saatiin valmiiksi hyvin nopealla aikataululla.

Ahtisaaren lisäksi myös kirjailija F.E.Sillanpää ja kemisti A.I.Virtanen ovat saaneet Nobel-palkinnon kunniaksi omat postimerkkinsä. Tämä tapahtui vuonna 1980, jolloin heistä julkaistiin kaksimerkkinen sarja Europa CEPT -sarjassa.

Sillanpäälle myönnettiin Nobelin kirjallisuuspalkinto 1939 ja Virtanen sai kemian Nobelin 1945.

Syntyjään suomalainen, mutta myöhemmin Ruotsin kansalainen oli Ragnar Granit, joka palkittiin lääketieteen Nobelilla 1967. Hänen kunniakseen Ruotsi julkaisi oman postimerkin 1996, mutta Suomessa ei hänestä merkkiä ole ilmestynyt.

Lisäksi YK:n rauhanturvaajat saivat Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1988. Sinibareteista julkaisi Suomi postimerkin vuonna 1993.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut