Kommunismin aave kummittelee taas Euroopassa – Tästä kaikki sai alkunsa

Karl Marxin kirjoittama Kommunistinen manifesti sysäsi Engelin, Leninin ja Stalinin edesauttamana liikkeelle muun muassa Venäjän vallankumouksen vuonna 1917. Nyt manifesti julkaistaan uusintapainoksena. Wikipedia

Jari Pietiläinen

Kustannusosakeyhtiö Vastapaino julkaisee uusintapainoksena yhden kenties maailmanhistoriaan eniten vaikuttaneimmista kirjoista.

Karl Marxin (1818–1883) vuonna 1848 julkaisema Kommunistinen manifesti oli alkusysäys lukuisille Euroopassa riehuneille vallankumouksille – ei vähiten Venäjän vallankumoukselle vuonna 1917.

Poliittisen ajattelun klassikko on tiukka analyysi porvariston ja proletariaatin ristiriidasta sekä tulenpalava toimintakehotus maailman työläisille. Marx ja Engels väittävät, että kapitalismi voi korvautua toisenlaisella yhteiskunnalla, jos työväestö tarttuu toimeen. Heidän intohimoinen vakaumuksensa ja iskevä tyylinsä antaa tekstille liki raamatullisen tehon.

Hieman yli satasivuinen manifesti on jäänyt elämään ihmisten tajunnassa muun muassa kirjan ensimmäisen lauseen ansiosta. Teos alkaa sanoin ” Aave kummittelee Euroopassa – kommunismin aave.”

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut