Uutuuskirja paljastaa: Näin hurjasti Turun katukuva on muuttunut

Turun menneisyyden ja nykyisyyden eroja lukuisissa teoksissa valottaneen Rauno Lahtisen tuorein kirja kertoo juuri siitä asiasta ihan nimensäkin mukaan. Turku ennen ja nyt -opus esittelee valokuvin saman katumaiseman kuvattuna joskus muinoin ja tänä päivänä. Vuosilta 2015-16 olevat valokuvat ovat Merja Otrosen ottamia.

– Kerrankin kirjassani ei ole minun ottamia räpsäisyjä vaan oikean valokuvaajan kuvia, Lahtinen heittää.

Turku ennen ja nyt -kirjassa on yli sata kuvaparia seitsemältä eri alueelta: Tuomiokirkon ympäristö, Aurajokiranta, Kauppatori, Kävelykatu, Yliopistonkatu, Eerikinkatu ja Linnankatu.

Kauempaa otetuista maisemakuvista tunnistaa sijainnin huomattavasti helpommin kuin läheltä otetuista vanhoista kuvista. Katukuva on nimittäin muuttunut monessa paikassa niin täysin, että nykyihmisen on mahdoton tunnistaa sijaintia ilman kuvaa tämän päivän maisemasta.

Teoksen vanhat kuvat kun ovat joko 1900-luvun alkupuolelta tai 1950-luvulta, jolloin pahin purkuaalto ei ollut vielä pyyhkäissyt yli Turun keskustan ja sen liepeiden.

– Kirjoissani on usein vain vanhoja kuvia Turusta ja olenkin saanut paljon kyselyitä siitä, että miksi niiden rinnalla ei ole uutta kuvaa samasta kohteesta, Rauno Lahtinen kertoo.

Vaikka Merja Otronen on valokuvannut kirjan uudet kuvat mahdollisimman täsmällisesti samasta pisteestä kuin vanhat kuvat on aikoinaan otettu, ei lopputulos voi olla yksi yhteen, sillä pelkästään kadut ovat nykyään huomattavasti leveämmät ja rakennusten kulmat jo siksikin aivan eri kohdassa.

Lahtisen ja Otrosen kirja Turku ennen ja nyt on myös kunnianosoitus ja päivitys Harri Kalpan 1960-70 -lukujen taitteessa tekemälle kirjasarjalle Muuttuva kaupunki.

Kirjan on kustantanut Turkuseura ja sen tekemistä ovat tukeneet Turun kaupunki ja Turun Kiinteistöliikelaitos.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut