Yle kuvasi 24 tunnin aikana tosielämän sairaalasarjan – "Mukana ovat TYKS, TAYS, HYKS, OYS, KYS..."

TELEVISIO Yle kuvasi televisiosarjan 12 eri paikkakunnan sairaalassa samana päivänä.

Sairaalapastori Harri Heinonen keskusteli keskiviikkona teho-osastolla työskentelevien sairaanhoitajien kanssa kuoleman kohtaamisesta. Sonja Sivonen

Sonja Sivonen

Tyksin sairaalapastori Harri Heinonen avaa keskustelun kuoleman kohtaamisesta lasten teho-osaston sairaanhoitajien työnohjauksessa. Pastori on tullut koulutukseen suoraan lapsivainajan siunaamistilaisuudesta. Ylen kuvaustiimi kuvaa työnohjauksen Elossa 24 h -televisiosarjaan, joka pyrkii näyttämään todellisen kuvan sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten työstä ja potilaiden arjesta sairaaloissa.

– Ylen sadan hengen työryhmä levittäytyi keskiviikkona ympäri Suomea. Mukana ovat TYKS, TAYS, HYKS, OYS ja KYS, ja ohjelmaa kuvattiin myös hoitoyksiköissä Rovaniemellä, Kokkolassa, Nilsiässä, Hämeenlinnassa, Porvoossa ja Houtskärissä, kertoo ohjelman vastaava tuottaja Heli Koskela

Kuvausryhmät olivat paikalla niin synnytyssaleissa kuin päivystyksessäkin.

– Kuvauspäivään liittyi suuria paineita, ja päivä oli sekä superjännittävä että liikuttava. On epätavallista, että koko sarja kuvataan vain yhden vuorokauden aikana. Uusia suomalaisia syntyi, ja ensihoito elvytti ja kuljetti äkillisesti sairastuneita, Koskela toteaa.

Ensimmäistä kertaa Suomessa toteutettu tv-projekti asetti kuvausryhmille tiettyjä vaatimuksia.

– Potilailta ja työntekijöiltä oli kysyttävä lupa kuvaamiseen, eikä potilaiden hoito saanut tietenkään estyä tai siirtyä ohjelman vuoksi. Päivystykseen tajuttomana tulleiden potilaiden lähiomaisilta on kysytty lupa kuvaamiseen, ja myöhemmin suostumus varmistetaan myös potilaalta. Kuvausryhmillä on myös täysi salassapitovelvollisuus, Koskela toteaa.

Tyksissä kuvattiin sairaalapastorin lapsivainajan siunaamistilaisuuden ja työnohjauksen lisäksi keskosten elämää ja aivoinfarktipotilaiden selviytymistä.

– Ohjelman tarkoitus on osoittaa kiitollisuutta suomalaiselle terveydenhuollolle ja tuoda esiin Suomen erikoisuuksia, kuten saaristo-olosuhteiden ja Lapin pitkien välimatkojen kanssa painimista. Seitsemänjaksoinen televisiosarja nähdään TV1:llä ensimmäinen tammikuuta 2017 alkaen yhden viikon aikana. Kuusi ensimmäistä jaksoa kuvaa potilaiden ja työntekijöiden kohtaamisia, ja seitsemännessä jaksossa tarkastellaan potilaiden kuulumisia muutama kuukausi kuvauspäivän jälkeen, Koskela kertoo.

Elossa 24 h

Ohjelmahanke perustuu ITV Studiosin kehittämään, brittiläiseen ohjelmaformaattiin ”Keeping Nation Alive” (2013). Sarjaa on tehty esimerkiksi Tanskassa, Norjassa, Hollannissa, Belgiassa, Kanadassa, Australiassa ja Irlannissa, ja se on ollut ympäri maailmaa katsojamenestys.

Yhden vuorokauden aikana, 21.9.2016, kuvattiin sairaala-arkea ympäri Suomea.

Ohjelma on osa Suomi 100 -juhlaohjelmistoa.

Nähdään TV1:llä 1.1.2017 alkaen ja on katsottavissa myös Yle Areenassa.

Kohderyhmänä ovat erityisesti 30–40-vuotiaat naiset.

Kommentoi

Palvelut