Nuorisoleffan suihkukohtaus hääti kuvausryhmän Espoosta – Uskalias elokuva tänään tv:ssä

Meri Oravisto oli toinen Pilvilinna-elokuvan pääosien esittäjistä. Elokuva oli juuri alkaneella 1970-luvulla sangen kokeellinen. Pilvilinna-elokuvajuliste

Jari Pietiläinen

Tänään televisiossa nähdään Sakari Rimmisen (1945–2004) ohjaama nuorisoelokuva Pilvilinna (1970), jonka kuvaamisesta ei aikanaan puuttunut vauhtia eikä vaarallisia tilanteita.

Elokuva sisältää muun muassa tuolloin hyvinkin uskaliaan kohtauksen, jonka vuoksi koko kuvausryhmä häädettiin Espoosta.

Käsikirjoitukseen kuului Etelä-EspoonyhteiskoulussaTapiolassakuvattu suihkukohtaus, jossa pääosien esittäjät Erik Uddström ja Meri Oravisto(1949–1981) vilahtivat ilkosillaan.

Kun kuvauksia aloiteltiin tällä kohtauksella, opinahjon silloinen rehtori sattui kävelemään ohitse ja jäi seuraamaan tilannetta. Nousi suuri meteli "siveettömästä käytöksestä" ja kuvausryhmälle annettu lupa kuvata koulussa peruttiin.

Elokuvantekijät joutuivat siirtymään Helsinkiin, missä filmikohtaus saatiin lopulta purkkiin.

Suihkukohtaus ei ollut ainoa sählinki elokuvassa. Lauttasaaressa kuvattu pankkiryöstökohtaus oli muutoin hyvin suunniteltu, mutta poliisille oli unohdettu ilmoittaa asiasta – sillä seurauksella, että poliisi eristi hetkessä koko saaren tiesuluin.

Ohjaaja Sakari Rimminen on muistellut myöhemmin, että elokuvassa esiintyi runsaasti oikeita pikkurikollisia ja vankilakundeja, varsinkin poliisien rooleissa. Rimmisen mukaan näyttelijät kiittelivät vuosienkin jälkeen päivästään poliisina.

Pilvilinnan näyttelijävalinnat olivat muutoinkin erikoisia, sillä filmissä nähtiin runsaasti henkilöitä, jotka myöhemmin elämässään kunnostautuivat kokonaan toisaalla kuin valkokankaalla.

Elokuvassa esiintyivät muun muassa asianajaja ja vihreiden europarlamentaarikko Matti Wuori (1945–2005), Aku Ankka -lehden päätoimittaja Markku Kivekäs (1947–2008), Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Jaakko Laakso, performanssitaiteilija Mattijuhani Koponen, kuvataiteilija Juri Saarikoski sekä jalkapalloilija Atik Ismail

Pilvilinna on nähty televisiossa kaikkiaan viidesti, ensimmäisen kerran vasta niinkin myöhään kuin vuonna 2005.

Elokuva esitetään tänään Yle Teemalla alkaen kello 21.50.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu