Tätä et tiennyt Suomen markasta – Kolikko sisälsi piiloviestin vuoden 1918 sodasta

Kuvanveistäjä Heikki Häiväoja suunnitteli markan kolikon vuonna 1964. Kolikkoon on piilotettu erikoinen kannanotto, jota sosialistit eivät aikoinaan lainkaan huomanneet. Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Vantaalla asuva kuvanveistäjä Heikki Häiväoja, 87, on elämänsä aikana suunnitellut paitsi julkisia muistomerkkejä ja reliefejä myös arjen käyttöesineitä, jotka ovat tuttuja miljoonille suomalaisille.

Yksi tunnetuimmista Häiväojan työpöydältä lähteneistä esineistä oli vuonna 1964 liikkeelle laskettu yhden markan kolikko, jonka hän suunnitteli yhdessä Olof Erikssonin kanssa. Kolikon etupuolelle on kuvattu suurikokoinen ykkönen. Numero seisoo kuusenhavujen keskellä – mutta havut eivät kuitenkaan ole silkkaa rekvisiittaa.

– Havukoristeet otettiinkolikkoon Suomen historiasta. Kun jääkärit tulivat Saksasta vuoden1918 sodassataistelemaan valkoisten puolella, kaikilla ei ollut mukanaan kokardia, muistuttaa Häiväoja.

– Siksi valkoisen puolen sotilaat laittoivat aselakkeihinsa tunnukseksi pienen kuusenhavun. Ja niitä havuja on sitten sijoitettu tähän kolikkoonkin.

Kolikko on suunniteltu 1960-luvulla, jolloin sosialisminvirtaukset jylläsivät Suomessa. Miten ihmeessä vasemmistohyväksyituolloin markan kolikkoon jääkärihavutunnuksen?

– Siihen on ihan looginen selitys: vasemmistolaiset eivät huomanneet sitä, Häiväoja naurahtaa.

Tällainen oli Suomen markka

Suomi sai oman rahayksikön 4. huhtikuuta 1860, jolloin markka otettiin käyttöön. Penni oli sadasosa markasta.

Alussa markan arvo oli sidottu Venäjän ruplan arvoon. Myöhemmin markka oli sidottu kahteen eri kertaan kullan arvoon.

Vuoden 1946 suoritettiin setelien leikaaminen. Valtio lunasti puolet setelistä pakkolainana.

Inflaatio jyrsi koko sodanjälkeisen ajan Suomen markan arvoa. Siksi 1963 tehtiin rahauudistus, jolloin markan lopusta pudotettiin kaksi nollaa pois.

Suomen viimeinen rahauudistus tehtiin 1990, jolloin uudet kolikot otettiin käyttöön.

Eurovaluutta otettiin Suomessa käyttöön vuoden 2002 alussa. Siirtymäkausi loppui helmikuun lopussa 2002, jonka jälkeen euro on ollut Suomen ainoa valuutta.

Lähde: Wikipedia

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut