Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rautalan raaka rääkki – NHL-miehet kuntogurun kesätreeneissä

Ei auta. Pakko jatkaa. Seuravaksi punttia! Hannu Rautalan raaka kehotus ei ehkä tunnu houkuttelevalta lätkänpelaajalle, joka on juuri oksentanut aamupuurot Kuuvuoren rinteeseen.

Nämä isot äijänköriläät ovat kuitenkin ihan vapaaehtoisesti hakeutuneet turkulaisen kuntogurun Hannu Rautalan kesärääkkiin. Ammattilaisen opein ja porukalla tekemällä on helpompi matkustaa syksyllä rapakon taakse oman NHL-joukkueen harjoituksiin.

Ei, tämän tarinan tarkoituksena ei ole kertoa, minkä merkkisellä autoilla tulevaisuuden miljonäärit ovat Kuuvuoren kentälle saapuneet. Toki paikalla on tutunnäköisiä lätkäjätkiä: Ristolainen, Laine, Järvinen, Rantanen jne. Nyt tehdään poikkeus, annetaan puheenvuoro pääkäskijälle, legenda Rautalalle.

Liikunnanopettajan koulutuksen saanut Rautala on taustaltaan yleisurheiluvalmentaja.

- Lätkänpelaajienkin kesätreenit perustuvat yleisurheiluharjoitteisiin, lähinnä kymmenottelun ja pikajuoksun menetelmiin, kertoo Hannu Rautala.

Kaikki sai alkunsa 40 vuotta sitten, kun toinen legenda, Juuso Wahlsten, pyysi Rautalaa kiekkoilijoiden avuksi. Ensimmäiset NHL-ammattilaiset tulivat Rautalan kesäkuvioihin Saku Koivun ja Jere Lehtisen myötä. Sen jälkeen moni ammattikiekkoilija on hikoillut kesäisin Rautalan rääkissä.

Entä, kuka on ollut porukan kovakuntoisin?

- Korpikosken Lauri on ollut kovakuntoisin. Koivun Saku oli myös kovakuntoinen. Rasmus Ristolainen tekee aina sata lasissa, rautaakin nousee kiitettävästi.

Onhan se koominen näky, kun satakiloinen jässikkä juoksee ahteri pystyssä Kuuvuoren punaisella hiilimurskalla. Hannu Rautala rytmittää kellon tarkkuudella vetoharjoituksen etenemistä. Komennot ovat lyhyitä. Ammattimiehet ovat asialla.

- Ei näitä miehiä tarvitse motivoida. Olisi jotenkin kaverien aliarviointisemmista, jos lähtisin erikseen kannustamaan. Kunnon ja kestävyyden lisääntyminen motivoi näitä jätkiä.

Radalla tehtyjen vetoharjoitusten jatkoksi siirrytään Tahdon portaille, Kuuvuoren kuuluisille rappusille. NHL-pelurit nousevat peräjälkeen portaat ylös maksiminopeudella. Ylhäällä vedetään syvässä kyykyssä hieman happea kivusta kärvisteleville lihaksille. Sen jälkeen toistetaan eläimellinen ylösnousu useampaan kertaan.

Mukaan porrashölkkään ilmaantuu kaksi sporttisennäköistä neitokaistakin. Heidän aamuharjoitukset osuvat juuri samaan aikaan samalle paikalle, missä NHL-pelaajatkin harjoittelevat. Tyttöjen harjoitukset päättyvät juuri sopivasti samanaikaisesti pelaajien kanssa. Sattumaako?

Ihan joka päivä ei ole tällaista rääkkiä. Sunnuntai on vapaa. Kuuvuoren porrashölkkä on vain kerran viikossa. Turun Urheilupuistossa vedetään nopeusharjoituksia, voimaa haetaan salilta. Loppuaika levätään. Yli kolmen kuukauden kestävyys- ja voimaharjoittelu pitää rytmittää oikeaoppisesti.

Tuloksiakin saadaan. Vai mitä sanotte Patrik Laineen viime kaudesta. Nuorimies vietti koko edelliskesän Hannu Rautalan treeneissä.

Hannu Tuominen

Urheilun freelancertoimittaja