Tämä natsijohtaja ihaili vaaleita suomalaispoikia, mutta oksensi teloituksissa – Mitä päiväkirjat paljastavat?

Jari Pietiläinen

Natsi-Saksan salaisen poliisin päällikön Heinrich Himmlerin (1897–1945) päiväkirjat ovat löytyneet Venäjältä Moskovan eteläpuolelta.

Päiväkirjojen tähän mennessä julkistetut osat kertovat karmealla tavalla siitä, miten välinpitämätön Himmler oli miljoonien ihmisten kärsimyksille. Hän kertoo nauttineensa hieronnasta ennen kuin määräsi useita puolalaisia teloitettaviksi.

Himmler myös nautiskeli välipaloja Buchenwaldin keskitysleirillä ja määräsi SS-joukkoja kouluttamaan koiria ihmisten kimppuun – koirien tehtävänä oli repiä ihmisuhrinsa elävältä kappaleiksi.

Viime kädessä Himmler oli itse kuitenkin herkkähipiäinen hahmo, joka voi pahoin joutuessaan henkilökohtaisesti todistamaan teloituksia esimerkiksi keskitysleirissä.

Adolf Hitlerin tavoin Himmler kävi Suomessa jatkosodan aikana – Himmlerin käyntejä oli Suomessa itse asiassa kaksikin.

Ensimmäisen kerran hän teki nopean tarkastuskäynnin Kiestinkiin maaliskuussa 1942. Seuraavan kerran Himmler vieraili Suomessa heinä-elokuun taitteessa 1942, jolloin hän viipyi maassamme reilun viikon verran.

Jälkikäteen on ilmennyt, että Himmlerin käynnin tarkoituksena oli muun muassa neuvotella suomalaisten kanssa noin 2 300 suomenjuutalaisen luovuttamisesta natsien käsiin. Tämä tuhoisa suunnitelma ei kuitenkaan onnistunut.

Himmlerin siteet Suomeen olivat monisyisemmät kuin itse Adolf Hitlerin.

Himmlerin on muun muassa kerrottu ihailleen vaaleita suomalaispoikia, koska näiden piirteet sopivat hyvin yhteen natsien rotukäsitysten kanssa: vaaleat "arjalaiset" olivat herrakansaa, jonka myyttiset juuret löytyisivät pikemminkin Pohjois-Euroopasta kuin Saksan itä- tai eteläpuolelta.

Hän oli myös kiinnostunut suomalaisesta kansanperinteestä. Hän muun muassa tilasi vuonna 1937 Suomesta kaikkiaan kymmenen kanteletta, joiden sävelkuluista Himmler oli löytävinään "ikivanhaa viisautta, joka puhutteli hyvin suoralla tavalla".

Himmler surmasi itsensä syanidikapselilla toukokuussa 1945 jouduttuaan liittoutuneiden pidättämäksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu