Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistatko nämä? Turun verinen murhahistoria

Turun historiaan mahtuu monia ikäviä tapauksia. Osa on edelleen selvittämättä.

Viime viikolla Turussa etsittiin kahta miestä, joiden väkivallanteon seurauksena kolmas mies menetti henkensä Kaarinassa. Miehen kuolema tapahtui epäselvissä olosuhteissa, eikä surmatyön motiivia ole vielä selvillä. Tapaus herätti voimakasta keskustelua. Tapauksen lisäksi keskusteluihin nousevat myös aika-ajoin vanhemmatkin murhat ja murhamysteerit.

Joulukuussa 2014 turkulaisnainen kuristettiin kuoliaaksi Runosmäessä. Murhan tehnyt uhrin ex-mies toimitti naisen ruumiin jätesäkeissä Paimiossa sijaitsevaan jätteenkeräysastiaan. 41-vuotias mies tuomittiin elinkautiseen vankeuteen ja 117 000 euron korvauksiin keväällä 2016.

Turun Rokkibaarissa murhattiin baarityöntekijä verisesti keväällä vuonna 2005. Baariin sisälle tulleet kaksi miestä olivat menettäneet malttinsa, kun heille ei oltu myyty olutta. Sekavassa kunnossa olevat miehet löivät baarin työntekijää vessasta irrottamallaan putkella ja lopulta puukottivat tätä käteen ja kaulaan. Miehet varastivat baarista kassan lisäksi esimerkiksi suolapähkinöitä ja sipsejä. Toinen miehistä tuomittiin kymmenen vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeuteen ja toinen kahden vuoden ja yhdeksän kuukauden vankeuteen.

Vuonna 2000 henkensä menetti nuoripari Turun keskustassa. Liikemies murhasi 22-vuotiaan poikapuolensa ja tämän 23-vuotiaan naisystävän kotonaan Kauppiaskadulla. Surmatyön syyksi mies kertoi henkilöissä olleet pahat henkiolennot. Kaarlo Puhakainen tuomittiin kahdesta murhasta pakkohoitoon Kuopion Niuvanniemen sairaalaan. Poika sijoitettiin psykiatriseen hoitoon.

Varissuon Pihkalankadulla kuoli puolen vuoden sisällä kaksi henkilöä vuonna 1994. Keväällä henkensä menetti 33-vuotias mies. Surmatyöhön syyllistyi tämän naisystävä. Syksyllä viereisessä talossa henkensä menetti 35-vuotias nainen. Surmatyön tekijäksi paljastui tämän 36-vuotias aviomies.

Kymmenenvuotias poika menetti henkensä antikvariaatinhoitajan murhaamana Turun keskustassa vuonna 1986. Tuolloin 10-vuotias Janne Aikala oli mennyt antikvariaatin takaosassa sijaitsevalle seksivälineosastolle. Divarin hoitaja Jorma Patjas oli hermostunut tilanteesta ja pahoinpidellyt pojan. Pahoinpitelyn päätteeksi hän oli sitonut kuolleeksi luulemansa pojan. Illalla Patjakselle selvisi, että poika ei olekaan kuollut. Tällöin hän kuristi pojan peläten että tämä kertoisi pahoinpitelystä. Turun ulkopuolelle tien varteen heitetyn ruumiin löysi kaksi polkupyöräilijää muutaman päivän kuluttua. Patjas tuomittiin teosta elinkautiseen vankeuteen.

Osa murhista on edelleen selvittämättä. 34-vuotias Juha-Pekka Ruohonen menehtyi väkivallan ja teräaseen uhrina toukokuussa vuonna 2000 Pansion Valmetinkadulla. Poliisi kuulusteli edellisen illan juhlissa yhdessä Ruohosen kanssa olleita henkilöitä, mutta syyllistä ei kuitenkaan löydetty.

Myös turkulaistuomari Ilpo Härmäläisen katoaminen vuoden 1994 syyskuussa on jäänyt täydeksi mysteeriksi. Miehen nähtiin nousevan vaaleaan autoon Eerikinkadulla, mutta sen jälkeen hän on kadonnut.

Selvittämättömänä on edelleen myös vuonna 1988 Piikkiöstä 15-vuotiaana kadonneen Piia Ristikankareen kohtalo. Ristikankare poistui kotoaan lokakuussa 1988, eikä hänestä sen koommin ole saatu havaintoa. Ainoa vihje on vuonna 2002 tullut Ruotsista lähetetty kirje, jossa kirjoittaja kertoo nähneensä katoamisiltana tajuttoman tytön nostettavan autoon. Tapausta tutkitaan edelleen murhana.

Yksi Suomen kuuluisimmista murhamysteereistä on Turussa vuonna 1963 tapahtunut Sirkka-Liisa Waljuksen murha. 34-vuotias Waljus kuristettiin kotonaan kuoliaaksi heinäkuussa 1963. Waljuksen löysi seuraavana aamuna hänen ystävättärensä. Murhasta epäiltiin asunnossa yöllä vieraillutta miestä, jonka olivat tavanneet sekä taksikuski että naapurit. Tuntomerkkeihin sopivaa miestä ei kuitenkaan löytynyt, vaikka miestä etsittiin jopa satamasta poistuneiden alusten merimiesten joukosta. Waljuksella epäiltiin olevan yhteyksiä myös Bodomin verityöihin yhdistettyyn Hans Assmaniin.

Lisäykset 25.7. kello 12.30:

Toimitus on saanut lukuisia yhteydenottoja liittyen Turussa henkirikoksen uhreiksi joutuneista henkilöistä. Ainakin seuraavat tapaukset puuttuivat alkuperäisestä jutusta:

Vuoden 2012 tammikuussa Pansiosta katosi 46-vuotias Minna Suominen Suominen katosi vain vähän miehensä kuolemna jälkeen. Löytämiseen johtavia vihjeitä Suomisesta ei koskaan saatu.

Helmikuussa 2011 Eerikinkadulla sijaitsevan kerrostalon sisäpihan penkiltä löytyi pahoin kylmettynyt, menehtynyt 30-vuotias mies. Pian selvisi, että mies oli joutunut henkirikoksen uhriksi. Syyllisiksi tuomittiin 31-vuotias nainen ja 34-vuotias mies, joiden luona uhri oli viettänyt edellisen illan. Pariskunta oli pahoinpidellyt miestä voimakkaasti esimerkiksi silitysraudalla lyömällä ja sen johdolla kuristamalla. Pariskunta tuomittiin seitsemän vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeuteen.

Kesä-heinäkuun vaihteessa vuonna 2009 ohikulkija löysi Mikaelinkirkon viereisestä Mannerheiminpuistosta miehen ruumiin. 53-vuotias mies oli kuollut väkivallan uhrina. Syyllistä ei saatu kiinni.

Runosmäen Runostuopista katosi joulukuussa 2009 tuolloin 23-vuotias Jonna Jokiranta. Jokiranta etsittiin katoamisen jälkeen laajasti Runostuopin ja hänen kotinsa välisestä maastosta. Välimatka näiden kahden välillä oli ainoastaan alle puoli kilometriä. Jokirannan pääkallo löytyi lopulta vuonna 2012 Ohikulkutien varrella sijaitsevasta metsiköstä. Kallon löysivät sienestämässä olleet henkilöt.

Puuttuuko joukosta olennainen tapaus? Kommentoi alle!

Juttua korjattu 7.11.2018 kello 8.30: Poistettu neljännestä kappaleesta virheellinen lause.