Muistatko rajun "Fixit"-väännön menneisyydestä? – Nämä julkkikset halusivat Suomen irti lännestä vuonna 1973

Moni nykypäivän johtavista vasemmistopoliitikoista vastusti vielä 1970-luvulla ankarasti Euroopan vapaakauppasopimusta. Heitä olivat muun muassa Erkki Liikanen, Tarja Halonen ja Erkki Tuomioja. Wikipedia / Paasikivi, Janwikifoto ja Teemu Rajala

Jari Pietiläinen

Britannian kesäkuussa järjestetty Brexit-äänestys on irrottamassa saarimonarkiaa Euroopan unionista. Myös Suomessa on vaadittu "Fixitiä" eli Suomen eroamista EU:n jäsenyydestä.

Jo reilut 40 vuotta sitten Suomessa pyristeltiin irti läntisen Euroopan taloudellisesta vaikutusvallasta. Vuonna 1973 Suomen hallitus halusi solmia vapaakauppasopimuksen silloisen Euroopan talousyhteisön eli EEC:n kanssa, mutta tätä pyrkimystä ei vasemmisto ja osa radikaalisti ajattelevasta oikeistostakaan hyväksynyt.

Syyskuun 19. päivä 1973 julkaistiin vetoomus otsikolla "EEC-vapaakauppasopimus torjuttava". Vetoomuksen teksti vastusti sopimusta EEC:n kanssa ja vaati, että Neuvostoliiton ja SEV-järjestön kanssa lisättäisiin yhteistyötä ja kauppaa.

Eduskuntatalon edessä oli 6 000–8 000 mielenosoittajaa."

Vetoomuksen allekirjoitti peräti viitisensataa julkisuuden henkilöä – heidän joukkoonsa kuului poliitikkojen lisäksi muun muassa taiteilijoita, kirjailijoita, näyttelijöitä ja koko joukko kulttuuriradikaaleja.

Ennennäkemättömän laajan vetoomuksen tueksi järjestettiin myös ympäri Suomea laajoja mielenosoituksia. Eduskuntatalon edessä mieltään osoitti mieltään peräti 6 000–8 000 henkeä. Tampereella mielenosoittajia oli 3 000 ja Turussakin 2 000.

Vetoomus oli osoitettu tasavallan presidentille, hallitukselle ja eduskunnalle, mutta se ehdittiin luovuttaa Urho Kekkoselle vasta 5. lokakuuta 1973 – samana päivänä kuin Suomi allekirjoitti EEC-sopimuksen.

Tutkijat ovat kuitenkin varmoja siitä, että vetoomuksella ei olisi kuitenkaan ollut tarkoitettua vaikutusta, vaan sopimus olisi joka tapauksessa syntynyt. EEC sulautui 1990-luvulla osaksi Euroopan unionia – tavallaan EEC:n vastustajat olivat siis varhaisia Fixitin kannattajia.

EEC:n vastustajat olivat varhaisia Fixitin kannattajia."

Jälkikäteen ajatellen vetoomuksen allekirjoittajien joukosta voi helposti löytää Suomen silloisia ja myös nykyisiä sisä- ja ulkopolitiikan vallanpitäjiä, joista osa on nyttemmin profiloitunut hyvin voimakkaina EU:n tukijoina.

EEC-ratkaisua vastusti muun muassa Suomen Pankin nykyinen pääjohtaja Erkki Liikanen (sd.), josta tuli vuonna 2004 Euroopan keskuspankin neuvoston ja Kansainvälisen valuuttarahaston hallintoneuvoston jäsen.

Liikanen on ollut myös pitkäaikainen SDP:n kansanedustaja, valtiovarainministeri, suurlähettiläs ja ensimmäinen suomalainen Euroopan unionin komission jäsen.

Vuonna 1973 kansanedustajana toiminut Erkki Tuomioja (sd.) kuului EEC-sopimuksen vastustajiin. Hänen toimiessaan myöhemmi pitkäaikaisena ulkoministerinä Suomi otti käyttöön eurovaluutan ja markka siirtyi historiaan vuonna 2002.

Samoin Tarja Halonen (sd.) vastusti EEC-sopimusta – muutamaa vuotta aiemmin hän oli SAK:n edustajana mukana DDR:n tunnustamiskomitean toiminnassa, mistä Halosta myöhemmin vuoden 2006 presidentinvaalien aikaan arvosteltiin.

Moni demari vastusti vapaakauppasopimusta."

Liikasen, Tuomiojan ja Halosen lisäksi vapaakauppasopimusta vastusti myös hyvin moni muu sosialidemokraatti. SKP:n ja SKDL:n poliitikoista käytännössä kaikki olivat EEC-kielteisiä.

Alla joukko vuonna 1973 EEC-sopimuksen hylkäämistä tahtoneita julkisuuden suomalaisia. Nimet ovat satunnaisessa järjestyksessä ja ammatit ovat vetoomuksen allekirjoitushetken mukaisia.

Pertti Melasniemi, elokuvaohjaaja Margit Lindeman, näyttelijä Kari Franck, näyttelijä ja ohjaaja Matti Ijäs, elokuvaohjaaja Jussi Raittinen, muusikko Päivi Paunu, muusikko Reino Laine, muusikko Harri Saksala, muusikko Jukka Siikavire, muusikko Erkki Raatikainen, Yleisradion pääjohtaja, SDP Ele Alenius, kansanedustaja, SKDL Tarja Halonen, SAK:n juristi, SDP Taisto Sinisalo, kansanedustaja, SKDL, SKP Kalevi Kivistö, kansanedustaja, SKDL Pirkko Työläjärvi, kansanedustaja, SDP Aarne Saarinen, kansanedustaja, SKDL, SKP:n puheenjohtaja Erkki Tuomioja, kansanedustaja, SDP Anu Kaipainen, kirjailija Kari Rydman, säveltäjä Erkki Liikanen, kansanedustaja, SDP Kaj Chydenius, muusikko Sulevi Peltola, näyttelijä Asko Sarkola, näyttelijä Elina Salo, näyttelijä Erkki Saarela, näyttelijä Toni Edelmann, muusikko Kaisa Korhonen, teatteriohjaaja Claes Olsson, elokuvaohjaaja Kristiina Halkola, näyttelijä Eero Melasniemi, näyttelijä Peter von Bagh, elokuvahistorioitsija Titta Karakorpi, näyttelijä, ohjaaja Oiva Lohtander, näyttelijä Claes Andersson, runoilija Hannu Salama, kirjailija Aulikki Oksanen, kirjailija Pentti Saarikoski, runoilija Jorma Ojaharju, kirjailija Elvi Sinervo, kirjailija Matti Rossi, runoilija, kääntäjä Reino Paasilinna, toimittaja, toimituspäällikkö

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu