1) pizza, 2) hampurilainen ja 3) tortilla – professori listasi Suomen kansallisruuat

Roomasta lähtöisin oleva Luca Platania perusti Turkuun Pizzariumin vuonna 2012. Nyt levypizzaketju kasvaa. Olisiko siitä kansalliruuaksi? Jussi Vehkasalo

Sakari Nupponen

MTK ja suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO ovat käynnistäneet kilpailun, jonka avulla etsitään Suomen kansallisruokaa Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

Historiantutkija, Helsingin yliopiston Euroopan historian professori Laura Kolbe tylyttää hanketta Ilkka-lehden mielipidesivuilla

– Pelkään pahoin, että kilpailu kansallisruoasta tuottaa silkkaa kaksinaismoralismia. Se on unelma vailla arkista todellisuuspohjaa.

– Siksi omat ehdokkaani ”kansallisruoaksi” ovat 1) pizza (Italia), 2) hampurilainen (USA) ja 3) täytetty tortilla (Espanja). Niitä kun syövät kaikki suomalaiset ikään ja säätyyn katsomatta!, hän kirjoittaa.

S-ryhmän tuoretuotteista vastaava valikoimajohtaja Antti Oksa arvelee, että Kolbe provosoi ja tuo näkökulmaa keskusteluun.

– Ruokakulttuuriimme liittyvästä alemmuuden tunteesta aika päästä eroon! Tilalle ylpeyttä ja arvostusta, Oksa twiittaa.

S-ryhmän, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja Marttaliiton yhteistyössä toteuttama Ruokakalevala.fi-nettipalvelu kokoaa parhaillaan Ruoka-Kalevala-kirjaan suomalaisten ruokamuistoja ja -kokemuksia. Tavoite on kerätä yhteen 100 000 suomalaisten ruokamuistoa ja -kokemusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu