Yhä useampi irakilainen saa kielteisen turvapaikkapäätöksen – Tässä karu syy

Jari Pietiläinen

Toukokuinen lakimuutos, joka poisti humanitaarisen suojelun ulkomaalaislaista, sekä Maahanmuuttovirasto Migrin uusi Irak-päätöslinjaus alkavat nyt näkyä irakilaisille tehtyjen turvapaikkapäätösten jakaumassa. Kielteisten päätösten osuus on kasvanut merkittävästi.

Tammi–kesäkuussa 2016 turvapaikka tai muu oleskelulupa myönnettiin noin 1 400 irakilaiselle, eli joka viidennelle päätöksen saaneista. Kielteisiä päätöksiä samalla ajalla tehtiin vajaalle 3 100 irakilaiselle, eli 40 prosentille päätöksen saaneista.

Kevään lakimuutosten jälkeen kielteisten päätösten osuus on korostunut."

Toukokuun laki- ja linjausmuutosten jälkeen tehdyissä päätöksissä kielteisten osuus korostuu entisestään: kesäkuussa noin kolme neljäsosaa irakilaisille tehdyistä päätöksistä oli kielteisiä.

Kielteisen päätöksen perusteena on usein ollut se, että henkilö on kotoisin alueelta, jolla oleskelusta ei tällä hetkellä aiheudu erittäin vakavaa henkilökohtaista vaaraa, tai henkilöllä on mahdollisuus maan sisäiseen pakoon.

Kielteisten päätösten suureen osuuteen vaikuttaa myös hakijaprofiili ja Migrin töiden organisointi: jotta jonoja on saatu purettua, on alkukesästä ratkaistu paljon niin sanottuja selkeitä kielteisiä tapauksia, ja tapauksia, joissa ei ole tarvetta lisäselvityksille.

Sosiaalisessa mediassa on käyty keskustelua siitä, miksi Maahanmuuttovirasto on julistanut Irakin turvalliseksi maaksi. Migrin mukaan tämä perustuu väärinkäsitykseen.

Suomi on tiukentanut kansainvälisen suojelun myöntämisen edellytyksiä 16. toukokuuta voimaan tulleessa lakimuutoksessa, jossa humanitaarisen suojelun antaminen poistettiin laista, Migri muistuttaa.

Irak ei ole laissa määritelty turvallinen maa."

– Tämä sulkee automaattisesti joitakin hakijoita suojelun ulkopuolelle, mutta Irakia ei kuitenkaan katsota ulkomaalaislaissa määritellyksi turvalliseksi maaksi.

Lisäksi Migri on tarkentanut toissijaisen suojelun myöntämisen perusteita puolivuosittain tehtävässä maalinjauksessa, jossa otetaan huomioon maan tai alueen turvallisuustilanne.

– Irakilaisille toissijaista suojelua ei nykytilanteessa myönnetä pelkästään hakijan kotipaikan tilanteen perusteella.

Toisaalta viime päivien pommi-iskuilla ei ole vaikutusta kaikkien irakilaisten elämään."

Linjaus on yleinen lähtökohta päätösten yhtenäisyyden takaamiseksi. Migri seuraa tilannetta Isisin hallitsemilla alueilla ja esimerkiksi Bagdadissa ja ottaa siinä tapahtuvat muutokset tarvittaessa huomioon.

– Viime päivien pommi-iskut ovat olleet satunnaisia ja liittyneet mahdollisesti ramadanin päättymiseen ja ISIS:n heikentyneeseen asemaan. Niillä ei ole suoranaista vaikutusta kaikkien bagdadilaisten elämään, Maahanmuuttovirasto Migrin turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo sanoo.

– Bagdad on valtavan iso kaupunki, jossa on enimmäkseen rauhallisia alueita. Katsomme, että Bagdadiin voi myös palata. Jokaisen hakemuksen perusteet ja palaamismahdollisuus tutkitaan kuitenkin yksilöllisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää