No nyt on hehkeä juhlapäivä – Bikinit täyttävät tänään pyöreitä vuosia

Bikinien ensiesittelystä Pariisissa tulee tänään kuluneeksi tasan 70 vuotta. Nykyisin bikinit ovat peruskauraa esimerkiksi kauneuskilpailuissa. Kari Pekonen

Helsingin Uutisten toimitus

Tänään on tullut kuluneeksi päivälleen 70 vuotta siitä, kun maailma sai lisää silmänruokaa. Insinööri Louis Réard esitteli Pariisissa 5. heinäkuuta uuden asukeksintönsä: bikinit.

Bikinit on kaksiosainen naisten uima-asu, joka peittää lähinnä rinnat ja vyötärön alapuolisen alan lahkeettomien housujen tapaan. Se on nykyisin maailman suosituin naisten uima-asu.

Harva saattaa tietää, että bikinien syntyyn liittyy tuhoisa sota-ase. Réard nimittäin nimesi uima-asun Bikinin atollin mukaan, jossa vain neljä päivää aikaisemmin räjäytettiin atomipommi. Réardin ällistyi bikinien saamaa suosiota, joka levisi yhtäkkiä ympäri maailmaa atomiräjäytyksen tavoin.

Maailman ensimmäinen bikinimalli oli Micheline Bernardin, Casino de Paris'n alastontanssija. Vielä 1940-luvulla bikinejä pidettiin paikoin liian uskaliaina – ja esimerkiksi vielä vuonna 1951 niitä ei ollut lupa käyttää Miss Maailma -kilpailuissa.

Asusteen suosioon vaikutti vuonna 1957 ensi-iltansa saanut elokuva Ja Jumala joi naisen, jossa Birgitte Bardot esiintyi bikinit yllään.

Myös vuoden 1960 iskelmä nimeltä Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini vaikutti bikineiden käytön leviämiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu