Arvokasta muinaisjäännöstä vahingoitettiin – Museovirasto teki tutkintapyynnön

Riikka Jokinen

Museovirasto on tehnyt poliisille tutkintapyynnön liittyen muinausjäännöksen vahingoittamiseen.

Museoviraston mukaan Lahden urheilukeskuksen alueella kajottiin maansiirtotöiden yhteydessä Suomen sisällissodan (1918) aikaiseen taistelukaivantoon, joka on lain suojaama muinaisjäännös.

Työt liittyivät vuoden 2017 hiihdon maailmanmestaruuskisojen valmisteluihin.

Kisatulikukkulalla sijaitseva tuliasema on ollut alueen merkittävin ja yksi parhaiten säilyneistä kohteista. Se on merkitty suojelukohteeksi urheilukeskuksen asemakaavassa.

Kukkulalla tehdyn latulevennyksen johdosta tuliaseman luoteisosa on vaurioitunut ja sen seurauksena on menetetty muinaisjäännöstä koskevaa tutkimustietoa.

– Kun otetaan huomioon aluetta koskeva kaavamääräys, kyseisen muinaisjäännöskohteen merkitys ja muinaisjäännösten suojelun valtakunnallinen yhtenäisyys, aiheutunutta vahinkoa ei voida pitää niin vähäisenä, ettei asiassa olisi tarvetta oikeudellisille jatkotoimenpiteille. Tästä syystä Museovirasto on tehnyt poliisille tutkintapyynnön asian selvittämiseksi, viraston tiedotteessa todetaan.

Aiemmin maastotarkastuksessa todettiin, että kaikkiaan noin 15 taistelukaivantoa on vahingoittunut tai tuhoutunut alueen maankäytön johdosta.

Osa aiheutuneista vahingoista on tapahtunut ennen vuotta 2010.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu