Turun alueella runsaasti pyöräilymahdollisuuksia – tutustu pyöräilykohdelistaan

KESÄ Turussa ja ympäristökunnissa on lukuisia vaihtoehtoja päivän mittaiselle pyöräilyretkelle.

Turku lähialueineen tarjoaa erinomaisia mahdollisuuksia polkupyörällä liikkuville ja luonnosta nauttiville päiväretkeilijöille. Pyörällä voi polkaista paitsi uimarannalle, myös naapurikunnan ulkoilualueelle. Ulkoiluseura Turun Ladun pyöräilytoimikunnan vastuuhenkilö Erkki Tuomisen oma reittisuosikki on Paraisten, Nauvon, Rymättylän, Naantalin ja Turun kautta kulkeva Pieni rengastie.

– Reitti on poljettavissa yhdessä päivässä ja on maisemiltaan upea. Lauttamatkat antavat hetken lepotauon, mutta tätä voidaan pitää jonkin verran kuntoa vaativana reittinä.

Peruskuntoisille polkijoille ja perheille Tuominen suosittelee esimerkiksi Ruissaloa.

– Saaronniemeen vie suojainen kevyenliikenteen väylä ja välillä voi poiketa vaikka Kasvitieteellisessä puutarhassa tai saaressa olevissa kahviloissa. Turun keskustan ulkopuolelta löytyy kevyenliikenteen väyliä, joissa voi hyvin pyöräillä lapsen kanssa.

Turun Ladun tiistaisin, torstaisin ja sunnuntain järjestämille pyöräilyretkille Tuominen toivottaa kaikki pyöräilystä kiinnostuneet tervetulleeksi. Osallistua voi mille tahansa sellaiselle reitille, jollaiselle kunto antaa myöden.

– Pidemmillä retkillä vauhti ei tuo haastetta, vaan matkan pituus.

Esimerkiksi suuri osa torstaisin poljettavista reiteistä on suunniteltu niin, että ne ovat poljettavissa myös turvaistuimessa tai pyöräkärryssä matkustava lapsi mukana. Pituudeltaan torstaipyöräilyt ovat kahdenkymmenen kilometrin molemmin puolin.

Pyöräillä voi ilman järjestettyä retkeäkin, sillä Turun kaupungin nettisivuilta on mahdollista ladata alueen pyöräilyreitit kartalla. Lisäksi pyöräilykarttoja jaetaan esimerkiksi kirjastossa. Ydinkeskustan ulkopuolella kulkevat pyörätiet ovat Tuomisen mukaan hyvässä kunnossa, samoin kuin kaupungista pois vievät reitit.

– Lähikuntiin ja niiden läpi vie aivan asiallisia väyliä. Turun Ladun retkillä ajamme moniin kohteisiin ja lähes kaikkiin pääsee perille asti kevyen liikenteenväylää pitkin. Joskus loppumatka saatetaan ajaa hiekkatiellä, mutta ne ovat vähäliikenteisiä.

Vaikka keskustan ulkopuolella pyöräilymahdollisuudet ovatkin hyvät, antaa Tuominen risuja keskusta-alueen pyöräteistä.

– Turun keskustan pyöräilyolosuhteet ovat surkeat. Reitti kirjastosillalta kauppatorille palvelee vain kaikkein rohkeimpia. Monelle iäkkäämmälle ja myös lapsi mukana pyöräilevälle se on ajamaton paikka. Pelkään pahoin, että sellaiseksi muodostuu myös Humalistonkadulle aiottu pyöräilyreitti. Sen voisi mieluummin rakentaa Käsityöläiskadulle.

Miinusta saavat myös autoilijat, jotka aina eivät osaa suhtautua ajoradalla kulkevaan pyöräilijään asiallisesti.

– Suomessa pyöräillään vielä sen verran vähän, että pyöräilijä on outo ilmestys ja saattaa tuottaa harmistuksen tunteita autoilijalle. Pyöräilyn lisääntyminen johtaisi siihen, että pyöräilijöihin totuttaisiin tasavertaisina liikkujina ja heidät huomioitaisiin paremmin. Toisaalta yleisesti voisi sanoa, niin autoilijoiden kuin pyöräilijöiden tiedoissa pyöräilijää koskevissa liikennesäännöistä ja omista oikeuksista on puutteita.

Pyöräretken kohteita Turun seudulla:

Vaarniemen laavu ja näkötorni, Kaarina

Nautelankoski, Lieto

Kuusiston linnan alue, Kaarina

Saaronniemi, Ruissalo

Krookilan kotiseutumuseo, Raisio

Kuralan kylämäki, Turku

Pirunpesä, Turku

Tuorla, Kaarina

Kasvitieteellinen puutarha, Ruissalo

Naantalin vanhakaupunki, Naantali

Linnavuoren ulkoilualue, Piikkiö

https://www.turku.fi/vapaa-aika/liikunta/liikuntakartat

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut