Ainoa Suomessa? Tämä sukuseura juhlii omien nimikkoviinien voimalla

Bär- ja Bähr-suvuilla on peräti neljä vuosittain vaihtuvaa nimikkoviiniä. Kuvassa viinit L'Etiquette Grise ja Cuvée Noire vuodelta 2014. Chateau Carsin

Jari Pietiläinen

Kesä on suomalaisissa sukuseuroissa vilkasta aikaa: sadat suvut kokoontuvat sukukokouksiin esi-isiensä mailla.

Virallisen ohjelman lisäksi tarjolla on koko joukko sukuhenkisiä tuotteita aina paidoista avaimenperiin ja sukukirjoista isännänviireihin.

Bärin ja Bährin sukujen yhteinen sukuseura keksi kolme vuotta sitten herkullisen idean: tilataan sukuseuralle oma nimikkoviini. Nimikkotuote on jo ehtinyt vakiinnuttaa asemansa ja niinpä Bärit ja Bährit juhlivat tänä viikonloppuna Vuosaaressa oman viinin voimalla.

Tarjolla on kaksi ranskalaista puna- ja kaksi valkoviiniä, joista kaikki ovat lähtöisin Bordeaux’ista. Suvun jäsenellä Juha Berglundilla on tuolla alueella viinitila Château Carsin.

– Viineistä kaksi on edullisempaa ja toiset kaksi hieman hinnakkaampaa. Näin varmasti jokaiselle löytyy omaa makua miellyttävä juoma, kertoo viinien maahantuoja Jukka Orasjärvi.

Orasjärven arvion mukaan nämä ovat ainoat sukuseuraviinit koko Suomessa.

Viinit on personoitu omalla takaetiketillä, jonka ovat suunnitelleet Irina Baehr-Alexandrowsky ja Veli-Pekka Bäckman Etikettiä koristavat sukuseuran logo ja sukunimeä kuvaava karhuntassutunnus.

Viinejä myydään vuodessa muutamia satoja pulloja.

Leivoksen kruunaa suvun puumerkki."

Mänttärin sukuseurassa puolestaan tilattiin pari vuotta sitten seuran 80-vuotisjuhlia varten juhlaleivos. Luomuksesta vastaa kotkalainen leipuri ja yrittäjä Antti Muuri

Sukuleivoksen pohja on tehty lehtitaikinasta, jonka päällä on voi- ja vaniljakreemiä. Niiden välissä on kirsikkahilloa.

Kokonaisuus on kuorrutettu vaaleanpunaisella sokerimassalla. Leivoksen kruunaa Mänttärin suvun puumerkki, joka on tehty suklaasta.

– Hyvä, että sukumerkki ei ole keskellä leivosta, vaan toisessa reunassa, johtokunnan puheenjohtaja Kaisu Venäläinen kiittelee.

Sukuseurojen keskusliiton pääsihteeri Eine Kuismin arvioi, että paria poikkeusta lukuun ottamatta sukuseurat eivät juurikaan ole vielä kehitelleet ruokaan tai juomaan liittyviä nimikkotuotteita.

– Karjalaisille suvuille on tyypillistä, että sukuseuran juhlissa tarjotaan ruokia niistä pitäjistä, joista suku on kotoisin, Kuismin kertoo.

– Esimerkiksi oma sukuni on kotoisin luovutetun alueen Säkkijärveltä, niinpä meillä on pöydässä usein hapanlohkoa.

Hapanlohko on lantusta, perunasta ja hapanleipätaikinan juuresta valmistettava keitto. Ruoka valmistetaan hauduttamalla, joten hätäisten sukujen nimikkoruoaksi siitä ei ole.

Bärin ja Bährin sukujen sukukokous 19. kesäkuuta Kulttuurikeskus Sofiassa, Vuosaaressa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu