Tietokone täyttää tänään 65 vuotta – Eka tietsikka ahmaisi kokonaisen omakotitalon

Ta-daa! Tässä on ensimmäinen kaupallinen tietokone 65 vuoden takaa. Univac I ei ollut mikään kotitietokone, sillä se vei tilaa kokonaisen omakotitalon verran. Wikipedia / Daderot

Jari Pietiläinen

Kaikki tietokonetta työssään ja vapaa-ajallaan käyttävät voivat tänään aloittaa aamunsa juhlimalla tietokoneen syntymäpäivää.

Tänään tulee kuluneeksi päivälleen 65 vuotta siitä, kun maailman ensimmäinen kaupallinen tietokone otettiin käyttöön Yhdysvaltain väestörekisterissä. Tuo Univac I:n nimellä tunnettu aparaatti oli aikansa huippua: sen laskentateho oli 1 905 laskutoimitusta sekunnissa.

Kooltaan tämä tietokoneiden esi-isä olimielipuolisen suuri: se painoi julmat 13 tonnia, vei lattiapinta-alaa peräti 116 neliömetriä ja oli 2,6 metriä korkea. Tuohon aikaan tietokoneissa käytettiin elektroniputkia, joita Univac I:ssä oli 5 200 kappaletta.

Vaikka Univac I ei ollut käytössä kuin seitsemän vuotta, se keräsi mainetta Yhdysvaltain vuoden 1952 presidentinvaalien aikaan, kun CBS-televisioyhtiön tietokoneajo ennusti odotusten vastaisesti, mutta oikein, että republikaanien Dwight D. Eisenhower tulisi voittamaan vaalit.

Vaikka ensimmäinen tietokone on siis tänään saavuttanut kansaneläkeiän, käytössä se ei ole ollut enää vuosikymmeniin. Prototietokone on museoituna Bostonin tiedemuseoon Yhdysvaltoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu