Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hintaerot suuria – kalleimman lastenhoitajan kertapalkka jopa satasia

APU Sunnuntai-iltana lastenhoitoapua kaipaava voi joutua pulittamaan pitkän pennin.

Lapsi on lomalla päiväkodista, mutta vanhemmilla on kesällä pakollisia menoja, joihin lasta ei voi ottaa mukaan. Mikä siis neuvoksi?

Turun alueella tilapäistä lastenhoitoapua tarjoavat esimerkiksi Hoivanetin ja Mannerheimin lastensuojeluliitton välittämät lastenhoitajat. Lisäksi itsenäisesti toimivia hoitajia voi hakea esimerkiksi care.com- tai babysitter.fi-sivustojen kautta, sekä Facebookista.

Turkulainen Henna Kääriäinen on turvautunut Mannerheimin lastensuojeluliiton välittämiin hoitajiin muutaman kerran, kun miehen vuorotyöt ja omat menot ovat osuneet ilta-aikaan päällekkäin.

– Ensimmäisen kerran meillä oli hoitaja, kun Elias ei ollut vielä vuottakaan. Kaikki on aina mennyt hyvin ja Elias on tykännyt, hän ei ole koskaan vierastanut erityisemmin, Kääriäinen sanoo.

Hoitajien yhteystietoja välittävillä sivustoilla hoitajat kertovat itse mahdollisesta koulutustaustastaan ja osaamisestaan. Esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliiton välittämät hoitajat ovat kaikki käyneet vähintään liiton oman koulutuksen.

– Hoitajamme ovat vähintään 16-vuotiaita. He ovat suorittaneet MLL:n lastenhoitokurssin tai he ovat sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan ammattilaisia tai näiden alojen opiskelijoita, MLL:n perhetoiminnan koordinaattori Anu Hämäläinen sanoo.

Ennen Eliaksen syntymää Kääriäinen toimi itsekin MLL:n lastenhoitajana viiden vuoden ajan. Yhteensä hoidettavia oli paristakymmenestä perheestä. Lisäksi Kääriäinen hoiti lapsia esimerkiksi häiden leikkinurkkauksessa.

– Hoidin yli 1-vuotiaita, sillä vauvoja ei voi hoitaa ilman kokemusta.

Keikkamuotoisen lastenhoidon hinnat vaihtelevat suuresti. Halvimmillaan lastenhoitajan saa viiden euron tuntihintaan babysitter.fi-sivuston kautta. Hoivanet laskuttaa hoitajan työstä 28,50 euroa tunnilta ilman ylityö- ja pyhäkorvauksia, jotka nostavat tuntihinnan jopa 48,50 euroon. Hinta on kotitalousvähennyskelpoinen ja se sisältään arvonlisäveron. Mannerheimin lastensuojeluliitto laskuttaa lastenhoidosta 8,20 euroa tunnilta. Pyhäkorvaus nostaa hinnan 16,40 euroon tunnilta.

– Olen itse tykännyt MLL:n hoitajista myös siksi, että hinta on kohtuullinen. Opiskelijana minulla ei olisi varaa puolet kalliimpaan, Kääriäinen huomauttaa.

Hämäläinen muistuttaa, että tänä kesänä lapsiperheillä on mainio tilaisuus hyödyntää MLL:n lastenhoitajapalvelua, sillä hoitajina työskentelee paljon opiskelijoita, jotka ovat kesällä kiinnostuneita tekemään lastenhoitotöitä. Osa MLL:n hoitajia välittävistä piireistä ei toimi kesällä, mutta Varsinais-Suomen piirin toimisto on kesällä avoinna heinäkuun perjantaita lukuunottamatta normaalisti.