Marttojen opeilla elämässä pärjää - Nämä taidot Elsa, 93, ja Annikki, 90, opettaisivat nuorille

Elsa Lindahl, 93, ja Annikki Auramo, 90, ovat sisukkaita ja toimeliaita naisia – kuten kaikki martat.

Teija Uitto

Elsa Lindahl ja Annikki Auramo muistavat hyvin, minkälaista elämä oli sodan jälkeen. Vaikka puutetta oli, avuttomia ei oltu. Samaa pitkään marttatoiminnassa olleet naiset eivät voi valitettavasti sanoa kaikista nykynuorista.

– Nuorille pitäisi opettaa enemmän perustaitoja, että esimerkiksi miten tehdään kunnon lihasoppa. Terveellistä ruokaa voi valmistaa edullisesti, kunhan vain osaa, Elsa Lindahl toteaa.

Näitä kotitaloustaitoja Katariinan Martat ovat opettaneet eri vuosikymmeninä. Alun perin marttatoiminnan tarkoitus oli sivistää köyhiä perheitä.

– Naisille opetettiin esimerkiksi kanojen hoitoa, jotta he saivat hiukan omaa rahaa.

Sota-aikana martat pesivät ja parsivat Nummenmäen koululle sijoitettujen haavoittuneiden sukkia ja järjestivät konsertteja haavoittuneiden hyväksi. Yhdistyksellä oli myös pari kummilasta, joille kerättiin rahaa.

– Yhdistyksemme on anonut Turun kaupungilta ainoastaan kerran avustusta. Vuonna 1946 järjestimme kaupungin tuella 18 ruokakurssia, joihin osallistui 560 ihmistä. Kun rahaa hiukan jäi, haavoittuneille leivottiin vehnäsiä, Lindahl kuvailee marttojen sinnikkyyttä.

Muina aikoina kaikki toiminta on järjestetty omin varoin, rahaa on kerätty pääasiassa myyjäisillä. Katariinan Martat ovat järjestäneet kotitalous-, ruoka- ja käsityökursseja, on puhuttu hyvinvoinnista ja terveydestä.

– Meillä on aina ollut paljon ohjelmaa ja siinä sivussa meistä on keskenään tullut läheisiä. Jos joku jää kotiin, hänelle soitellaan ja kysellään vointia, Lindahl ja Auramo kertovat.

Katariinan Martat ry:n puheenjohtaja Mervi Koho toivoo, että turkulaiset tutustuisivat yhdistyksen 100-vuotisnäyttelyyn Kuralan Kylämäessä.

– Toivomme marttojen toimintaan mukaan lisää naisia, erityisesti nuoria. Helpoin tapa on tutustua marttojen nettisivuihin ja ilmoittautua sitä kautta mukaan. Tai sitten voi vain tulla suoraan Martta-iltaan.

Martta-illoissa on erilaisia teemoja: on opeteltu hapattamista, yrttien käyttöä ja monenlaista ruuanlaittoon liittyvää.

– Meillä on ollut myös luentoja eri aihepiireistä, sihteeri Arja Laitinen kertoo.

Marttojen toiminta on muotoutunut vuosien myötä, mutta perusasiat ovat ennallaan.

– Viime vuonna kudoimme 150 sukkaparia Katariinan seurakuntaan syntyneille vauvoille. Tänä vuonna on kudottu jo 130 sukkaparia. Haluamme tukea perheitä ja nuoria.

Marttatoimintaa 100 vuotta

Kaarinan Marttayhdistys ry perustettiin Kuralan Kylämäessä 1916. Perustajajäseniä olivat mm. Iso-Rasin ja Iso-Kohmon emännät.

Yhdistyksen nykyinen nimi on Katariinan Marttayhdistys ry. Nimi muutettu 2000-luvulla.

Marttojen pöytäkirjoista ja valokuvista on näyttely Kuralan Kylämäen kahvilassa 15.6. asti. Museotila on avoinna 1.6. alkaen ti-su kello 10–18. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Lisätietoja marttatoiminnasta: www.martat.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu