Kauppatorin paikalla on ollut asuinalue

HISTORIA Torin arkeologisissa kaivauksissa voi löytyä spitaalisairaalan rakenteita.

Torin uudistaminen käynnistyy arkeologisilla kaivauksilla, mutta niiden laajuudesta ei ole vielä päätetty. Henriikka Eloluoto

Teija Uitto

Turun keskustan uudistamistyö ei lähde liikkeelle ennen kuin joka kivi torilla on käännetty. Torikansi kuoritaan ja arkeologit kaivavat esille menneitä aikakerroksia. Kaupunkiarkeologian tutkija Elina Saloranta Turun museokeskuksesta arvioi, että torin arkeologisten kaivausten kenttävaihe kestää vähintään vuoden ja enintään vajaa kaksi vuotta.

– Jos kaivetaan pidemmän kaavan mukaan, voi torikauppa jatkua kaivausten ollessa käynnissä. Torikauppa siirtyy kaivausten edetessä.

– Lyhyemmän kaavan mukaan kaivettaessa kaupankäynti väistyy torilta kaivauksen ajaksi.

Päätöstä kaivausten kestosta ja laajuudesta ei ole vielä tehty.

Tutkijat odottavat torikaivauksilta merkittäviä löydöksiä, koska kaivausalue on laaja.

– Voidaan saada tietoa uuden ajan kaupunkiasutuksen arkipäiväisestä elämästä – sellaistakin asioista, joista historian kirjat eivät kerro, Saloranta sanoo.

Parhaimmassa tapauksessa voidaan läntisen Turun asutushistoriasta todistaa arkeologisesti tapahtumia ja kehityskulkuja, joista ei vielä ole varmuutta.

Torin seutu oli vielä keskiajalla peltoa ja vetistä niittyä, mutta 1600-luvun puolivälissä alueelle tehtiin asemakaava. Kauppatorin alueelle kaavoitettiin asutusta. Alueelle suunniteltiin myös tori. Uusi tori sijoittui kuitenkin nykyisen Eerikinkadun alle ja Forum-korttelin luoteisosaan.

– Nykyinen Kauppatori on pääosin aikaisempien asuinkorttelien päällä. Asutus on mahdollisesti taantunut alueella isonvihan aikaan 1700-luvun alussa. Osa rakennuksista silloin lienee tuhoutunut, Saloranta arvioi.

Isonvihan jälkeen 1700-luvun jälkipuolella alueelle muutti käsityöläisten lisäksi porvareita ja virkamiehiä. Nykyisen torin itäosaan rakennettiin 1810-luvulla jopa kaksi kivitaloa. Vaurastuvan asuinalueen tuhosi kuitenkin Turun suurpalo vuonna 1827.

Nykyisen Kauppatorinsa Turku sai Engelin asemakaavan myötä. Samalla siitä tuli kaupungin päätori.

Arkeologit odottavat, että Kauppatorin pintakerrosten alta löytyy rakennusten kiviperustuksia ja hirsikehikoita, joista nuorimmat ovat vuoden 1827 palossa vaurioituneita ja vanhimmat 1600-luvun puolivälistä sekä niiden lomasta kaksi nykyistä torialuetta halkovaa katulinjausta.

Myös torialuetta reunustavia Yliopistonkatua, Eerikinkatua, Aurakatua ja Kauppiaskatua kaivetaan vaihteleviin syvyyksiin.

– Myös ne ovat olleet täynnä asuintontteja. Aurakadun alla kulkee vanha katulinja ja Eerikinkadun alla on vanhaa toria.

– Torin luoteispuolella on arveltu sijainneen keskiajalta vuoteen 1624 Pyhän Yrjänän spitaalisairaala ja Yliopistonkadun tienoilla mahdollisesti sen hautausmaa, Saloranta kertoo. Katualueet ovat kuitenkin kunnallisteknisten kaivantojen mylläämiä, joten muinaisjäännösten säilyminen niissä on oletettavasti vähäisempää.

Kiinteiden jäännösten lisäksi torin alta löytynee myös arkipäiväisiä esineitä sekä eläinten luita ja kasvinjäännöksiä.

Kauppatori

Turun kaupunki suunnittelee keskustan uudistamista. Keskeinen ajatus on kävelykeskustan laajennus nykyiseltä kävelykadulta jokirantaan saakka. Maanalaiseen pysäköintilaitokseen on tulossa 600-800 uutta autopaikkaa.

Yliopistonkatu muutetaan torin kohdalla kävelykaduksi ja kadulle istutetaan puita. Ortodoksisen kirkon edustalle rakennetaan portaat, joita voi käyttää myös istuskelupaikkoina. Torin nurkalle tulee esiintymisestradi. Kauppiaskatu muutetaan keskustan pihakaduksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää