Mathias Rust palaa Suomeen ensi kerran – lensi Punaiselle torille 1987

Kuvia Ilta-Sanomien historiasta. Helsingin Uutiset arkisto

Sakari Nupponen

Saksalainen kohulentäjä Mathias Rust palaa lentäen Suomeen ensimmäisen kerran suuren seikkailunsa jälkeen. Hän ja hänen lentonsa oli vuoden 1987 kuumimpia uutisia.

Rust lensi 28.5.1987 Cessna 172 –pienkoneella Malmilta Moskovan Punaiselle torille. Lennosta tulee kuluneeksi tasan 29 vuotta.

Nyt hän laskeutuu samantyyppisellä Cessnalla Malmille perjantai-iltana 27.5. ja osallistuu Helsinki-Malmin lentoasemalla 27.-29.5. fly in –tapahtumaan, johon on kutsuttu ilmailijoita ympäri maailmaa.

Rust lähti lennolle hieman jälkeen puolenpäivän torstaina 28.5. Määtänpääksi oli ilmoitettu Tukholman Bromma, mutta kone katosi eikä ohjeitten mukaista ilmoitusta Kauniaisten ylittämisestä tullut.

Isosaaren rannikkolinnkkeella tehtiin havainto itään mutkitellen lentäneestä koneesta. Sen arveltiin syöksyneen mereen, kun vielä Sipoon Kalkkirannassa havaittiin meressä öljyläikkä.

Osa tähystyksestä taidettiin hoitaa pullonpohjan kautta.

Toisaalta kone ei koskaan saapunut Brommaan.

Kone laskeutuinkin Leninin mausoleumia hipoen Punaiselle torille 19.30. Lentäjä ehti patsastella turistien hämmästeltävänä ennen kuin miliisit sulkivat koko torin kello 21.

Seuraavana aamuna kello 4.30 Ilta-Sanomien yövuoroon tullut ulkomaantoimittaja Jorma "Lande" Lindfors havaitsi kansainvälisestä uutis- ja kuvavirrasta Punaiselle torille laskjeutuneen Cessnan.

Skuuppi oli valmis. Jymyuutisen hän tarkisti isältään, joka toimi Finnairin ilmailuopiston toimistopäällikkönä: Olisiko se mahdollista?

Isä vastasi, että on, jos se on lentänyt tietyllä korkeudella ja siinä on ollut lisäpolttoainetta. Suoritusta edesauttoi rajavartioiden vuosipäivä, jota vietettiin juopotellen ja raketteja paukutellen.

IS:n silloisen toimituspäällikkön Hannu Savolan sanoin: "Osa tähystyksestä taidettiin hoitaa pullonpohjan kautta".

Tarkastusoittojen jälkeen perjantain lööppi kuului: "Kadonnut pienkone löytyi Punaiselta torilta".

Mathias Rustin lento Punaiselle torille valittiin vuoden uutiseksi maailmassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu