Proffan päätösviikko: myyntiennätys ja pitkiä hyvästejä

RAVINTOLA Legendaarinen opiskelijaravintola lopettaa vappuna.

Jukka Vornanen (vas.), Teppo Toivanen ja Matti Vähä-Heikkilä viettävät viimeisen viikon tiiviisti Proffan Kellarissa. Teemu Nurmi

Teemu Nurmi

Vapunaattona viimeistä päivää ainakin toistaiseksi auki olevan Proffan Kellarin kanta-asiakkaat ovat rykäisseet päätosviikon ja etenkin ravintoloitsija Teppo Toivasen kunniaksi Viikko Proffassa -kampanjan, johon liittyy myös approlappu eli leimakortti. Täyteen lapun kerännyt saa muistoksi Teppo-haalarimerkin.

Kun tieto Proffan toiminnan päättymisestä Ylioppilastalon remontin ja sitä myötä nousevan vuokran takia tuli julki, on ravintolaan tullut paljon ihmisiä heittämään hyvästit Tepolle ja Proffalle.

– Teimme viime viikon perjantaina kaikkien aikojen myyntiennätyksemme, joka rikottiin heti seuraavana päivänä. Ihmisiä, entisiä vakioasiakkaita, tuli eri puolilta Suomea, vuodesta 1993 Proffan puikoissa ollut Teppo Toivanen kertoo.

Proffalla on maine opiskelijoiden olohuoneena ja sitä se oikeasti onkin. Toivasen mukaan vain pieni prosentti asiakkaista on niitä, joilla ei ole nykyistä tai entistä kosketuspintaa akateemiseen maailmaan. Syy opiskelijaravintolaksi tulemiseen on selvä.

– Kampusalue on tiivis ja se on ihan lähellä, Toivanen sanoo.

Hän on lähettänyt sadoille tutoreille kirjeet syksyisin. Ei ole ihme, että Viikko Proffassa -hankkeen puuhamies Jukka Vornasenkin tutor toi nuorukaisen opintojen alkaessa heti Proffaan. Toivanen on myös järjestänyt suuria joululounaita niin sanotuille kellokkaille. Vornanen sanoo olevan kunnia-asia, jos pääsee Toivasen pikkujouluihin.

– Teppo on tehnyt Proffasta yhteisön. Sijainti on keskeinen, täällä on helppo järjestää kokoontumisia ja kokoustila on ilmainen, Vornanen ja Akateemisen Aurajokilaivuriyhdistyksen Matti Vähä-Heikkilä ynnäävät.

Vähä-Heikkilä muisteleekin, että hänellä oli esimerkiksi vuonna 2014 52 ennalta sovittua tapaamista Proffan Kellarissa. Siihen päälle tulevat tietysti spontaanit piipahtamiset ravintolassa.

Proffan Kellarin tarina on ainakin toistaiseksi loppu. Minne opiskelijat nyt menevät? Vuosien saatossa ovat kadonneet muun muassa Hämeenportti, Imaamin Keinutuoli, S-Osis ja TVO:kin on Logomon naapurissa. Hämeenkadun ja Kerttulinkadun kulman Portti näyttää olevan yksi perinteiden jatkajista.

– Vaihtoehtoja on tosiaan vähemmän, mutta on korkeakouluopiskelijoiden bilekulttuurissakin tapahtunut muutoksia. Aikoinaan esimerkiksi kauppakorkean "monttu" oli aivan täynnä väkeä, mutta sittemmin myös Turun keskustan ravintolat aloittivat haalaribileiden järjestämisen, Teppo Toivanen toteaa.

Proffasta kerätään muistitietoja

Turun yliopiston tohtorikoulutettavat Topi Artukka (Suomen historia), Otto Latva (kulttuurihistoria), Juhana Saarelainen (kulttuurihistoria), Jukka Vornanen (kulttuurihistoria) ja Reima Välimäki (kulttuurihistoria) ovat laatineet kyselyn, jolla haetaan muistitietoja Proffan Kellarista.

– Kaipaamme muisteluita kaikenlaisilta asiakkailta, satunnaisesta kahvittelijasta vakiokalusteisiin asti, ryhmä viestittää.

Kerättyjä tietoja voidaan käyttää suunnitteilla olevaan Proffan Kellarin historiaan. Tiedot tallennetaan kulttuurihistorian oppiaineen arkistoon myös myöhempää tutkimuskäyttöä varten (esimerkiksi opinnäytetyöt). Kaikki aineisto käsitellään luottamuksellisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää