Teresa Välimäki: "Bloggarit ovat nykyisin trendien luojia"

Sarjassa tunnetut alan ammattilaiset kertovat, mitä omalle alalle kuuluu nyt

Teresa Välimäen mielestä Suomeen tarvitaan lisää ruoka-alan innovaatioita. Esimerkiksi koulu- ja laitosruuassa on monessa kunnassa aidosti parantamisen varaa, hän uskoo. Else Kyhälä

Teija Varis

Miten ravintola-ala on muuttunut 20 vuodessa? Valtavasti, Teresa Välimäki sanoo.

Kun Välimäki aloitti 90-luvulla uraansa kokkina, esimerkiksi kansainvälinen keittiö tarkoitti lähinnä pitseriaa ja kiinalaista ravintolaa. Nyt eri maiden ravintoloita on lukematon määrä.

Myös raaka-aineiden suhteen muutos on ollut merkittävä.

– Nyt kaikkia raaka-aineita saa kaiken aikaa. En tiedä, onko se hyvä asia. Esimerkiksi mansikkaa saa läpi vuoden, mutta miltä se näyttää ja maistuu, on eri asia. Se, että uusia erilaisia raaka-aineita on tullut maailmalta suomalaisiin kauppoihin, on kyllä ihan positiivinen juttu, hän sanoo.

Ravintola-ala ei ole enää myöskään pelkkä ammattilaisten pelikenttä.

– Esimerkiksi ruokabloggarit ovat nykyisin trendien luojia. He kehittävät ja julkaisevat reseptejä ja kertovat, miten uusia ruoka-aineita käytetään.

Välimäen mukaan tämä on tärkeää, sillä harva osaa neuvomatta hyödyntää uusia raaka-aineita.

– Me ammattilaiset kun emme ehdi ihan joka torppaan neuvomaan, hän sanoo.

Uuden rinnalla on aina myös vanhaa. Esimerkiksi kausiajattelu on taas pinnalla.

– Tavallaan se on paluuta juurillemme. Suomessa on perinteisesti syöty sitä, mitä luonto kulloinkin tarjoaa, ja talvella sitä, mikä säilyy. Vaikka kasvukausi on lyhyt, niin se, mitä kausi tuottaa, on todella hyvää ja laadukasta.

Ei ole väliä onko Tukholmassa, Berliinissä vai Barcelonassa, kun kaikkialla syödään samaa trendiruokaa. Se on vähän sääli."

Kaikki trendit eivät kuitenkaan ole pelkästään hyviä, Välimäki myöntää.

Sosiaalinen media on osaltaan vaikuttanut siihen, että yksi trendi voi olla pinnalla kaikkialla, samaan aikaan.

– Ei ole väliä onko Tukholmassa, Berliinissä vai Barcelonassa, kun kaikkialla syödään samaa trendiruokaa, hän kuvaa.

Välimäestä tämä on sääli – kuluttajan kannalta olisi kiinnostavampaa, jos maat ja kansat säilyttäisivät ruuan suhteen myös oman identiteettinsä.

– Yksi matkustamisen ihanuuksistahan on juuri se, että pääsee maistelemaan vieraan maan antimia. Sen jälkeen on sitten taas mukava palata kotiin syömään ruisleipää, hän kuvaa.

Ei siis ihme, että Välimäki toivoo kansallisen ruokakulttuurin nousevan vielä nykyistä suurempaan arvoon. Että suomalaisia juuria ja ominaispiirteitä etsitään, löydetään ja arvostetaan.

– Omat tulevaisuuden toiveeni liittyvät myös ekologisuuteen, kestävään kulutukseen ja ruokahävikin pienentämiseen. Toivoisin myös, että ”Vähemmän on enemmän” -ajattelu valtaisi alaa, hän kuvaa.

Myös koulu- ja laitosruuassa olisi parantamisen varaa.

– Miten ihmeessä hyvistä raaka-aineista onnistutaan saamaan huonoa, jopa syömäkelvotonta ruokaa? Miksi ei puhuta enemmän siitä, miten olennaisesti ruoka vaikuttaa jaksamiseen, mielialaan ja terveyteen?

Hallitukselle hän lähettää terveisiä: koulutus ja tutkimus ovat väärä paikka leikata.

– Suomessa tarvitaan elintarvike- ja ruoka-alan tutkimusta ja uusia innovaatioita. Sellaisia upeita juttuja kuin nyhtökaura ja härkäpapuproteiini, hän sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää