"Kanahäkistä" löytynyt iso risti kannetaan Turusta Helsinkiin

Alttariristin on suunnitellut arkkitehti Hilding Ekelund vuonna 1931. Silja-Kaisa Pöyliö

Jussi Vehkasalo

Turusta löytynyt liki kaksimetrinen puuristi aiotaan tuoda takaisin alkuperäiselle sijoituspaikalleHelsinkiin apostolinkyydillä.

– Puuristi löytyi turkulaisen kerrostalon kanahäkistä, kertooSuomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen(Sley) Luther-kirkon vastaava teologi Martti Haverinen.

Kanahäkillä tarkoitetaan niin sanotulla kanaverkolla rajattuja kellarin tai ullakon säilytystiloja.

Haverisen tietämän mukaan säilytyskomeron haltijan veli tiesi, että siellä oleva risti on peräisin helsinkiläisestä Luther-kirkosta, ja tieto kulkeutui Sleyn väelle asti.

– Risti on noin 185 senttiä korkea, joten sitä pystyy kantamaan. Arvelen, että risti on peräisin 1930-luvulta, jolloin Fredrikinkatu 42:ssa sijainnut rukoushuone remontoitiin kirkkosaliksi. Yli satavuotias Helsingin Luther-kirkko joutui 1990-luvulla väistymään omista tiloistaan, ja sittemmin Fredrikinkadun kirkkorakennus on tunnettu muun muassa ravintola- ja yökerhotoiminnasta.

Poismuuttorytäkän yhteydessä kadoksiin joutui myös alttariristi, joka nytsiis on löytynyt. Risti tuodaan alkuperäiseen kotiin vapaaehtoisvoimin, kotimatka alkaa6. toukokuuta kello 18 Turun Tuomiokirkon portailta. Ristin kantajiksi etsitään parhaillaan vapaaehtoisia kantajia.

–Aiomme taittaa matkan jalan, satoi tai paistoi, sillä näin käsittämätön tarina ansaitsee arvoisensa lopun. Ristin kantaminen takaisin kotiin on paitsi symbolinen ele, myös ainutlaatuinen kokemus monelle, sanoo Haverinen. Ilmoittautuminen tapahtuu nettiosoitteessa www.takaisinkotiin.fi, ja mukaan toivotaan suurta osanottajajoukkoa.

–Saattueeseen ovat tervetulleita kaikki sopivalla tavalla yllytyshullut ja elämyshakuiset ristinkantajat ikään tai fyysiseen kuntoon katsomatta. Mukaan saa tulla kantamaan tai kannustamaan, rohkaisee Haverinen.

Matkaa kertyy noin 160 kilometriä, joten kantajia tarvitaan iso joukko.Omalle paikalleen risti nostetaan 14. toukokuuta Luther-kirkon avajaisissa osoitteessa Fredrikinkatu 42.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu