Mitä tehdä, jos punkki puraisee?

Rokotteen voi hankkia lääkäriasemalta tai punkkibussista.

toimitus

Punkit heräävät, kun päivän keskilämpötila nousee + 5 asteeseen. Kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri Heta Yrjänäinen Turun Mehiläisestä vastaa kysymyksiin punkeista.

Miksi punkkeja vastaan kannattaa suojautua?

– Punkkien levittämät puutiaisaivokuume ja borrelioosi voivat olla ikäviä sairauksia, jotka jättävät joskus elimistöön pysyviä jälkiä. Suojautumalla vaatteilla, tekemällä jokailtaisen punkkisyynin ja rokottamalla itsensä puutiaisaivokuumetta vastaan, voi säästyä monelta harmilta.

Miten suojaudun punkeilta?

– Suojaa ihosi ulkoillessasi ja tee jokailtaisesta punkkisyynistä tapa. Älä anna koirien tai kissojen nukkua sängyssäsi. Ota rokote puutiaisaivokuumetta vastaan.

Mitä tehdä, jos punkki puraisee?

– Irrota ihoosi kiinnittynyt punkki nopeasti ja kokonaisena. Seuraa sen jälkeen mahdollisia oireita. Jos iholle tulee tasainen tai rengasmainen ihottuma tai tunnet flunssan kaltaisia oireita, hakeudu heti lääkäriin. Mitä varhaisemmassa vaiheessa oireet huomataan, sen parempi teho 2-3 viikon mittaisella antibioottihoidolla on.

Milloin kannattaa ottaa rokote puutiaisaivokuumetta vastaan?

– Suosittelen rokotetta kaikille, jotka oleskelevat riskialueilla, esimerkiksi Turun saaristossa ja Ahvenanmaalla. Myös Baltiassa ja Keski-Euroopassa tavataan paljon punkkeja.

– Rokottaminen kannattaa tehdä heti, sillä se vaatii kolme pistoskertaa. Kaksi ensimmäistä annosta pistetään 1–3 kk välein, ja kolmas annos 5-12 kk kuluttua toisesta rokotuksesta. Rokotteen suojaava vaikutus alkaa parin viikon kuluttua toisesta rokotuskerrasta. Rokote sopii myös lapsille.

Punkki puraisi. Onko minulla nyt joku sairaus?

– Punkin purema ei vielä tarkoita tautia, sillä kaikki punkit eivät kanna puutiaisaivokuumevirusta tai borreliabakteeria. Seuraa pureman jälkeen mahdollisia oireita.

Kuinka vaarallisia punkkien levittämät borrelioosi ja puutiaisaivokuume ovat?

– Borrelioosi on tavallisimmillaan tauti, joka hoidetaan pois, eikä se jätä elimistöön pysyviä jälkiä. Ehkä noin 10 prosenttia borrelioositartunnoista saattaa jäädä oireilemaan laajemmin. Tarkkaa selitystä sille, miksi osalle tartunnoista näin käy, ei ole.

– Toinen punkkien levittämä tauti, puutiaisaivokuume voi olla kova tauti, joka saattaa jättää pysyviä jälkiä elimistöön. Puutiaisaivokuumetta vastaan voi suojautua rokotteella.

Kuinka paljon punkkien levittämiä tauteja diagnosoidaan Suomessa vuosittain?

– Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylläpitämään tartuntatautirekisteriin on 2000-luvulla kirjattu borrelioositartuntoja Suomessa vuosittain n. 1600-1900 kappaletta. Puutiaisaivokuumediagnooseja tehdään vuosittain n. 50.

Kommentoi

Palvelut