Seuraavaksi "kansa" vaatii tätä: 7,5-prosenttiset kauppoihin

Sakari Nupponen

Seuraavaksi kansa vaatii vahvoja oluita ja mietoja viinejä päivittäistavarakauppoihin, vaikka politiikot asiaa vielä empivät.

Kolme juomabisneksestä ja järjestötoiminnasta tunnettua henkilöä on päättänyt laittaa vauhtia suomalaiseen alkoholipoliittiseen keskusteluun ja päätöksentekoon.

Viinitukkuri Petri Viglione, sahti-, panimo- ja ravintolayrittäjä Pekka Kääriäinen ja Olutliiton puheenjohtaja Heikki Kähkönen ryhtyvät keräämään nimiä kansalaisaloitteeseen, jonka tarkoituksena on muuttaa alkoholilakia siten, että kaupoissa myytävien käymisteitse valmistettujen alkoholijuomien myyntiraja nostetaan nykyisestä 4,7:stä 7,5 prosenttiin.

Kääriäinen on puoluekannaltaa kokoomuslainen. Viglione on ollut vaaleissa Rkp:n ehdokkaana. Kähkönen edustaa puolestaan kuluttajajärjestö Olutliittoa, joka kuuluu Euroopan oluenkuluttajainliittoon EBCU:un.

Viiniyrittäjä Viglione kertoi jo neljä vuotta sitten aikovansa käyttää hyväkseen uutta kansalaisaloitelakia ja keräävänsä 50000 nimeä saadakseen muutoksen Alkon monopoliasemaan.

Nyt kansalaisaloite laitetaan liikkeelle kieltolain päättymisen vuosipäivänä 5.4.

Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa.

Kansalaisaloite

Suomen kansalainen voi tehdä kansalaisaloitteen. Kansalaisaloitteella

Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa.

Oikeusministeriön ylläpitämässä kansalaisaloite.fi-verkkopalvelussa voit tehdä kansalaisaloitteen sekä kannattaa palvelussa avoinna olevia aloitteita. Palvelun käyttö on maksutonta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää