Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sarkasmi ei avaudu kaikille samalla tavalla

HUUMORI Toiset ymmärtävät paremmin tunneviestejä.

Eikö sarkastinen heittosi saanut toivottua vastakaikua? Älä välitä. Kaikki eivät tunnista sarkasmia samalla tavalla.

– Sarkasmissa on läsnä ristiriitainen tunneviesti. Ne, joilla on sitä hankaluuksia tunnistaa, tarvitsevat enemmän kontekstia ympärille, sarkasmista väitöskirjaa Turun yliopiston psykologian laitokselle valmisteleva Henri Olkoniemi sanoo.

Olkoniemien mukaan eroon sarkasmin ymmärtämisessä vaikuttaa moni tekijä. Toiset tosiaan kykenevät ymmärtämään tunneviestin helpommin. Merkitystä on myös työmuistilla. Ne, joilla on suurempi työmuistin kapasiteetti, prosessoivat sarkastisen merkityksen aiemmin.

– He kykenevät paremmin pitämään kokonaisuuksia mielessä, ja heillä on ehkä myös enemmän kapasiteettia vaihtaa tulkintaa, Olkoniemi kertoo.

Sarkasmin ymmärtämistä voi helpottaa tilanteen tuttuus. Merkitystä on myös sillä, kuka sarkasmia viljelee.

– Jos stand-up-koomikko sanoo jotain, on se eri asia kuin jos Arvi Lind sanoisi sen. Myös toistuvuus helpottaa prosessointia.

Olkoniemen väitöstutkimus on jatkoa hänen gradulleen, joka käsitteli ironian yksilöllisiä eroja. Sarkasmin hän määrittelee ironian alamuodoksi. Sarkasmissa on aina uhri, ja se mielletään aggressiiviseksi loukkaukseksi. Sarkasmi voi olla myös puettu positiiviseen asuun.

– Eli esimerkiksi kaverit voivat sanoa parhaan arvosanan tentistä saaneelle opiskelijakaverille, että "sulla meni sitten päin persettä."

Terveiden aikuisten ihmisten välisiä eroja sarkasmin ymmärtämisessä ei tiedemaailmassa hirveästi ole tutkittu. Olkoniemen mukaan vasta vuodelta 1999 löytyy ensimmäinen artikkeli, jossa ehdotettiin, että sarkasmin ymmärtäminen voi olla kiinni eroista työmuistissa.

– Viime vuoden lopulla tutkittiin myös väsymyksen vaikutusta. Väsymyksen todettiin hidastavan sarkasmin ymmärrystä.

Olkoniemen tutkimuksissa sarkasmin ymmärtämistä selvitellään silmäliikekameran avulla. Sarkastiset tekstiosiot saavat lukijan palaamaan lukemaansa. Erot ymmärryksessä syntyvät siitä, miten kauan tätä osaa prosessoidaan.

Tutkimusmateriaali on Olkoniemellä nyt kasassa, ja vielä tämän vuoden aikana pitäisi tuloksista valmistua kaksi viimeistä artikkelia aiheesta. Mutta onko sarkasmin tutkimisella ollut vaikutusta tutkijan omaan kielenkäyttöön?

– Ehkä olen huolellisempi kielenkäyttäjä. Aiemmin olen vain tuskaillut, kun ihmiset eivät aina ymmärrä, Olkoniemi naurahtaa.