Haloo, huomasitko? Puhelin täyttää jo 140 vuotta

Maailman ensimmäisestä puhelusta tuli eilen kuluneeksi tasan 140 vuotta. – Leppävaaralainen Timo Lampikoski puolestaan otti mobiilitietoturvan käyttöön viime syksynä. Don Lehtinen / Arkisto

Jari Pietiläinen

Jokaisella kännykkäänsä puhuvalla suomalaisella on tällä viikolla ollut syytä pieneen kahvihetkeen. Eilen nimittäin tuli kuluneeksi tasan 140 vuotta ensimmäisestä onnistuneesta puhelusta.

Puhelimen isänä pidetty Alexander Graham Bell(1847–1922) oli saanut alkeelliselle puhelimelleen patentin 7. maaliskuuta 1876 ja kolme päivää myöhemmin keksintöä testattiin tositoimin.

Ensimmäinen virallinen puhelu ei ollut tuntikausien lörpöttelyä, vaan se käsitti vain yhden kokonaisen lauseen. Bell sanoi puhelimeensa:

– Herra Watson, tulkaa tänne, haluan tavata teidät.

Viereiseen huoneeseen otettu puhelu kuului aikalaisten kertoman mukaan hyvin selkeästi – ja niinpä herra Watson osasi kiirehtiä pyynnöstä herra Bellin luo.

Tästä alkoi puhelimen voittokulku.

Bell esitteli laitteensa julkisuudessa kesäkuussa 1876 Yhdysvaltain itsenäisyyden 100-vuotisnäyttelyssä ja jo saman vuoden marraskuussa Suomen Wirallinen lehti kertoi suomalaisille uudesta keksinnöstä.

Ensimmäisen puhelimen Suomessa otti käyttöön helsinkiläinen metallitehtailija Johan Nissinen Nissisellä oli patentti- ja agentuurikonttori Annankadun ja Eerikinkadun kulmassa. Vuoden 1877 joulukuussa, siis noin vuosi sen jälkeen, kun laitteesta oli kirjoitettu suomalaisessa lehdessä, tehtailija Nissinen veti puhelinlinjan pihan poikki konttorin ja myymälän välille.

Tieto Nissisen puhelimesta levisi laajalti Suomessa ja uusista kummituskaluista oltiin ihmeissään. Puhelimesta innostuttiin valtavasti, mutta innostus rauhoittui pian. Puhelinlinjat kun voitiin asentaa ainoastaan suoraan kahden puhelinkoneen välille, puhelinkeskustoiminta ei ollut vielä alkanut.

Helsingfors Telefonföreningeli Helsingin Telofoniyhdistys perustettiin 31. tammikuuta1882, mutta puhelutoiminnan aloittaminen tapahtui vasta 6. kesäkuuta1882. Puhelinkeskustoimintaehtikin alkaa ensimmäisenä Turussa maaliskuussa ja Tampereella toukokuussa 1882.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu