Tällaista taloa suunnitellaan Kristiinankadulle

RAKENTAMINEN Turkulainen perkasi Turun kaavoituskatsausta. Kaupunkiin on muutaman vuoden sisällä luvassa mielenkiintoisia uudistuksia.

Entisen Suomen pankin rakennuksen ja tontin omistaa Kansallis Oy. Arkkitehtitoimisto K2S

Teemu Nurmi

Jos tämän jutun ohessa olevaan havainnekuvaan on yhtään uskominen, kokee Turun Kristiinankatu lähivuosina melkoisen katukuvamuutoksen. Kansallis Oy on jättänyt aloitteen asemakaavan muuttamisesta osoitteessa Kristiinankatu 2, jonka tontin omistaja yhtiö on.

Tämän jutun kuva on Kansallis Oy:n arkkitehdillä teettämästä viitesuunnitelmasta, jossa on tutkittu tontin täydennysrakentamista.

– Suunnitelmassa autopaikat sijoitettaisiin maanalaiseen autohalliin, katutasossa olisi liiketilaa, kuten kahvilaravintola, ja ylemmissä kerroksissa asuntoja ja/tai toimistoja. Mahdollisen uudisrakentamisen lisäksi tarkoituksena on ottaa vanhan Suomen Pankin rakennuksen ullakkokerros asuinkäyttöön, Ilkka Paju Kansallis Oy:stä kertoo.

Paju muistuttaa, että kaavaprosessi on vasta alkamassa eikä osallistumis- ja arviointisuunnitelmaakaan ole vielä tehty.

Uusia asuintaloja on tulossa myös muutamaan muuhun Turun keskustan keskeiseen paikkaan, selviää kaavoituskatsauksesta. Käsityöläiskadun ja Puutarhakadun kulmassa olevan 9-kerroksisen talon Käsityöläiskadun puoleinen siipiosa hävinnee katukuvasta ja tilalle tulee uudisrakennus. Siivessä sijaitsi aikoinaan muun muassa Yleisradion Turun toimipiste.

Asunto Oy Turun Kristiinanahteen, joka on Stockmannin ovia vastapäätä, sisäpihalle tullee jonain päivänä asuinkerrostalo toimistorakennuksen tilalle.

– Sisäpihalla on kaksikerroksinen tyhjillään oleva toimistorakennus ja sen korvaamista asuinkerrostalolla kaavanmuutoksella on tarkoitus tutkia, kaavasuunnittelija Marja Westerlund selventää.

Uusi talo on suunnitteilla myös osoitteeseen Rauhankatu 14 b. Sisäpihalla oleva rakennus on tarkoitus muuttaa asuinkäyttöön tai vanha rakennus korvataan uudella, ympäristöön sopivalla talolla. Luonnoksia tai viitesuunnitelmia ei ole vielä olemassa, kaavoitusarkkitehti Sissi Qvickström sanoo.

Asemakaavamuutos laaditaan TVT Asuntojen aloitteesta.

Turkulainen ikuiskysymys eli mitä tapahtuu Österbladin tontille, on taas tapetilla. Vuonna 2016 kaupunki valmistelee osallistumis- ja arviointisuunnitelman. Tontilla selvitetään täydennysrakentamismahdollisuuksia.

– Osallistumis- ja arviointisuunnitelman arvioidaan valmistuvan kesälomia. Suunnitelma eri vaihtoehtoineen alkanee kehittyä prosessin edetessä, kaavoitusarkkitehti Katja Tyni-Kylliö kertoo.

Muutoksia on Turun kaupungin kaavoituskatsauksen mukaan tulossa myös osoitteeseen Puutarhakatu 55 eli lähelle Malminkadun risteystä. Maanomistaja tutkii täydennysrakentamismahdollisuutta Puutarhakadun ja satamaraiteen väliin. Samalla selvitetään jalankulkuyhteys raiteen yli tai ali Herttuankulman alueelle.

Vuosia puheissa ollut Sofiankadun päiväkodin purkaminen nytkähtänee liikkeelle syksyllä. Turun kaupunki tutkii korttelin täydentämistä päiväkoti- ja asuinkäyttöön.

Kommentoi

Palvelut