Pekka Hyysalo avasi uuden FightBack-kuntoutustilan– Potilailta ei peritä maksua!

Pekka Hyysalo ylpeänä uusissa FightBack-tiloissa. Pia-Sofia Yrjölä

Pia-Sofia Yrjölä

Pekka Hyysalon unelma aivovammapotilaiden kuntoutuksesta toteutui, kun Linnankadulle aukesi 8.3. ensimmäinen FightBack-tila. Kaikki, joilla on tarve pään vammoista toipumiseen, ovat tervetulleita ilmaiseksi tekemään harjoitteita tai hakemaan tietoa. FightBack-tilassa ei ole kuntolaitteita, vaan ainoastaan paljon tilaa, jumppamattoja ja muutama jumppapallo.

Tiloissa jaetaan tietoa ja ohjeita Vasa Concept -kuntoutusmenetelmästä, johon Hyysalo tutustui noin vuosi sitten erään aivoverenvuotopotilaan suosituksesta. Vasa Concept on intialaisen fysioterapeutin Rajul Vasan kehittämä aivojen uudelleenorganisointimetodi, joka soveltuu erityisesti aivohalvausten hoitoon. Sen mukaan lihasten hermopäätteiden kautta selkäydin kuljettaa viestit pikkuaivoihin. Riittävien toistojen jälkeen pikkuaivot lähettävät viestin isoille aivoille.

– Rajul on kehittänyt harjoitusliikkeitä, joiden avulla aivoihin lähetetään käskyjä. Terveet aivojen osat voivat oppia sellaisia tehtäviä, jotka eivät alunperin niille kuulu, Hyysalo kertoo.

Aivoverenvuodon tai aivovamman saamisen jälkeen aivot uudelleenorganisoivat itsensä automaattisesti. Tämä organisointi saattaa jättää esimerkiksi kehon toisen puolen halvaantuneeksi. Siksi tarvitaan tietoista uudelleenorganisointia. Tavoitteena on saada koko kehon ja aivojen toimintakyky sille tasolle, jolla se on aiemmin ollut.

– Laitoin oman tarinani Rajulille sähköpostilla. Varauduin siihen, että en saisi vastausta häneltä. Hänelle tulee varmaan satoja sähköposteja päivässä. Meni kuitenkin ehkä noin kaksi tuntia kun hän vastasi minulle. Lopulta olimme yhteyksissä Skypen välityksellä ja hän antoi minulle ohjeita ja lähetti ekat treenit. Ihana äitini ja pikkuveljet auttoivat minua harjoitteissa aluksi, Hyysalo sanoo.

Konseptin harjoitteet ovat yksinkertaisia ja niitä on paljon. Niiden tekoon ei tarvita välineitä, joten kuntoutuminen onnistuu myös kotona. Esimerkkejä harjoitteista ovat karhukävely tai istuallaan lattialla pyöriminen. Painon siirto jalalta toiselle auttaa puheeseen.

– En ole nyt vuoteen käynyt puheterapiassa, ja siitä huolimatta puhekykyni on kehittynyt huimasti Vasa-konseptin avulla, Hyysalo toteaa.

FightBack-tilassa ohjeistetaan, miten pystyy taistelemaan itsensä takaisin kuntoon aivovamman saamisen jälkeen. Videoseinän kautta voidaan välillä ottaa yhteys Intiaan itse Rajul Vasaan. Ensi kesänä Vasa tulee ehkä vierailullekin Turkuun.

– Tulostaan tänne tiloihin on hyvä ilmoittaa etukäteen FightBackin nettisivujen kautta. Haluamme tietää, pystymmekö tarjoamaan apua juuri kyseiseen vammaan. Esimerkiksi tavallinen fysioterapia ei onnistu täällä. Keskitymme pelkästään aivovammojen kuntoutukseen, Hyysalo sanoo.

FightBack ry hakee koko ajan yrityksiä, ja myös yksityishenkilöitä, tukemaan toimintaansa. Yhdistys toimii lahjoitusten ja vapaaehtoisten henkilöiden voimin. Syksyllä järjestetään kolmatta kertaa FightBack Run, jonka tuotto menee suoraan yhdistykselle.

– Yhdeltäkään potilaalta emme ota rahaa kuntoutuksesta. Aivovamman saanti on niin hirveä juttu, että sen jälkeen ei pitäisi joutua maksamaan enempää. On epäreilua jos kuntoutukseen ei ole varaa, Hyysalo toteaa.

Tänä vuonna FightBack keskittyy saamaan Turun toiminnan käyntiin. Hyysalon unelma jatkuisi toiminnan laajentamisella myös muihin Suomen kaupunkeihin.

FightBack-tila osoitteessa Linnankatu 49 A. Lisätietoa www.fightback.fi

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut