Konkarit kertovat: ”Tällä alalla ei ole ollut lasikattoa”

Saara Sinivuori perusti ensimmäisen ravintolansa Tampereelle vuonna 1972. Ronja Honko

Sakari Nupponen

Tiedättekö ravintola-alalta miestä, joka olisi saanut oman kaupunginosan tai jopa oman metroaseman, kunnes Helsingin yliopisto riistää jälkimmäisen.

Harva ajattelee, että Helsingin Kaisaniemi on saanut nimensä ravintoloitsija Catharina ”Cajsa” Wahllundin (1771–1843) mukaan. Hän teki lähtemättömän vaikutuksen Helsingin ylioppilaisiin ja jätti nimensä viimeisen kotikaupunkinsa historiaan. Hän oli syntynyt Ruotsissa. Maahanmuuttaja oli päätynyt Turun kautta Helsinkiin.

Nainen ravintola-alan yritysjohtajana, omistajana ja vaikuttajana ei ole harvinaisuus – elleivät nyt sitten ajat muutu katukeittiöiden ja muiden trendien pirstoessa elinkeinoa.

Kosmoksen Katri Hepolampi (1936–2015) oli taiteilijaravintolan sielu vuosikymmenet. Alalla yli 60 vuotta toiminut Hepolampi nimitettiin Kunniakrouvariksi ja Stadin Ravintoloitsijaksi.

Samanlainen merkkihenkilö oli Seurahuoneen Anna Noschis (1889–1972), joka vastasi hotellista 1920-luvulta 1970-luvulle, jolloin hotelli siirtyi joksikin aikaa Satu ja Leo Vuoristolle Sittemmin Satu Tiivola, 91, perusti muun muassa Suomen ensimmäisen kartanohotellin: Haikon 1965.

Suomalaisen ravintolatoiminnan grand old lady Ragni Rissanen, 84, on johtanut Rivoli-yhtiöitä vuodesta 1962. Helsingin keskustassa useita ravintoloita pyörittänyt Center-Inn oli Eila Kuurman, 86, luomus. Hänen ensimmäinen paikkansa oli Omenapuu, joka tunnettiin pitkään kaupungin ainoasta leikkinurkkauksesta. Kuurman sanotaan tuoneen Suomeen brunssit ja parsaviikot.

Töölössä paikallisen ravintolaimperiumin – Carelia, Tin Tin Tango, Kuu jne. – on luonut Asta Nurmilaukas, 62.

Hepolampea, Rissasta ja Nurmilaukasta on yhdistänyt Naisten Viiniklubi, johon ulkojäsenenä kuuluu tamperelainen Saara Sinivuori, 74. Hän perusti Aleksin Ravintolat vuonna 1972 ja myi yhtymän pojalleen 2010, mutta jäi eläkeläisenä hoitamaan ravintola Henriksiä.

–Tällä alalla ei ollut lasikattoa, hän sanoo, kun puhutaan muista merkkinaisista ja naurahtaa:

–Voisiko se johtua siitä, että miehet eivät ole arvostaneet alaa.

Alan yrityskauppoja yli 30 vuoden ajan tehneen Actival Oy:n toimitusjohtajan Ari Larnemaan mukaan legendoja yhdistää karisma. Hän kutsuukin heitä ”kullatuiksi ladyiksi”, mutta muistuttaa, että vielä tulee ainakin yksi sukupolvensa iso nimi:

Levin Päivikki Palosaaren, 59, yritystoiminta alkoi ”vasta” vuonna 1981.

Entä alan miehen nimi kaupungissa? Onko Simonkenttä nimetty Helsingin ensimmäisen krouvarin Simon mukaan?

Ei, se on ristitty kaupungininsinööri Simon Grönlundin mukaan, mutta nyt pääkaupunki on saamassa viinan suursalakuljettajan Algoth Niskan kadunnimistöönsä.

Aiheeseen liittyvää

  1. Ammattiliitot sopivat naisen palkaksi 85 % – tutkimus paljastaa 8.3.2016 12:32

Kommentoi

Palvelut