Konkarit kertovat: ”Tällä alalla ei ole ollut lasikattoa”

Saara Sinivuori perusti ensimmäisen ravintolansa Tampereelle vuonna 1972. Ronja Honko

Sakari Nupponen

Tiedättekö ravintola-alalta miestä, joka olisi saanut oman kaupunginosan tai jopa oman metroaseman, kunnes Helsingin yliopisto riistää jälkimmäisen.

Harva ajattelee, että Helsingin Kaisaniemi on saanut nimensä ravintoloitsija Catharina ”Cajsa” Wahllundin (1771–1843) mukaan. Hän teki lähtemättömän vaikutuksen Helsingin ylioppilaisiin ja jätti nimensä viimeisen kotikaupunkinsa historiaan. Hän oli syntynyt Ruotsissa. Maahanmuuttaja oli päätynyt Turun kautta Helsinkiin.

Nainen ravintola-alan yritysjohtajana, omistajana ja vaikuttajana ei ole harvinaisuus – elleivät nyt sitten ajat muutu katukeittiöiden ja muiden trendien pirstoessa elinkeinoa.

Kosmoksen Katri Hepolampi (1936–2015) oli taiteilijaravintolan sielu vuosikymmenet. Alalla yli 60 vuotta toiminut Hepolampi nimitettiin Kunniakrouvariksi ja Stadin Ravintoloitsijaksi.

Samanlainen merkkihenkilö oli Seurahuoneen Anna Noschis (1889–1972), joka vastasi hotellista 1920-luvulta 1970-luvulle, jolloin hotelli siirtyi joksikin aikaa Satu ja Leo Vuoristolle Sittemmin Satu Tiivola, 91, perusti muun muassa Suomen ensimmäisen kartanohotellin: Haikon 1965.

Suomalaisen ravintolatoiminnan grand old lady Ragni Rissanen, 84, on johtanut Rivoli-yhtiöitä vuodesta 1962. Helsingin keskustassa useita ravintoloita pyörittänyt Center-Inn oli Eila Kuurman, 86, luomus. Hänen ensimmäinen paikkansa oli Omenapuu, joka tunnettiin pitkään kaupungin ainoasta leikkinurkkauksesta. Kuurman sanotaan tuoneen Suomeen brunssit ja parsaviikot.

Töölössä paikallisen ravintolaimperiumin – Carelia, Tin Tin Tango, Kuu jne. – on luonut Asta Nurmilaukas, 62.

Hepolampea, Rissasta ja Nurmilaukasta on yhdistänyt Naisten Viiniklubi, johon ulkojäsenenä kuuluu tamperelainen Saara Sinivuori, 74. Hän perusti Aleksin Ravintolat vuonna 1972 ja myi yhtymän pojalleen 2010, mutta jäi eläkeläisenä hoitamaan ravintola Henriksiä.

–Tällä alalla ei ollut lasikattoa, hän sanoo, kun puhutaan muista merkkinaisista ja naurahtaa:

–Voisiko se johtua siitä, että miehet eivät ole arvostaneet alaa.

Alan yrityskauppoja yli 30 vuoden ajan tehneen Actival Oy:n toimitusjohtajan Ari Larnemaan mukaan legendoja yhdistää karisma. Hän kutsuukin heitä ”kullatuiksi ladyiksi”, mutta muistuttaa, että vielä tulee ainakin yksi sukupolvensa iso nimi:

Levin Päivikki Palosaaren, 59, yritystoiminta alkoi ”vasta” vuonna 1981.

Entä alan miehen nimi kaupungissa? Onko Simonkenttä nimetty Helsingin ensimmäisen krouvarin Simon mukaan?

Ei, se on ristitty kaupungininsinööri Simon Grönlundin mukaan, mutta nyt pääkaupunki on saamassa viinan suursalakuljettajan Algoth Niskan kadunnimistöönsä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää