Geokätköilijät kävelevät Turun kartalle

Geokätköilijä Timo Mättö järjestää sunnuntaina 6.3. Turku kartalle -kävelyn. Pia-Sofia Yrjölä

Pia-Sofia Yrjölä

Geokätköily ei ole vain piilojen etsimistä, vaan myös erilaisiin kokoontumisiin eli miitteihin osallistumista. Miittejä voi järjestää kuka vain ja ilmoittaa niistä geokätköilijoiden sivuilla. Tapaamisen minimikesto on puoli tuntia ja usein siihen on keksitty jotain pientä tekemistä. Samalla rupatellaan kuulumisia.

Geokätköilyä vuodesta 2009 lähtien harrastanut Timo Mättö on järjestänyt miittejä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Maailmalla on järjestetty kävelyitä ja pyöräilyjä, joista muodostuu jokin kuvio kartalle seurantaohjelmien avulla. Kuvia on ollut esillä sosiaalisessa mediassa. Muun muassa dinosauruksen muotoinen kuva on kartalle piirtynyt.

– Haluan kokeilla kuvion muodostamista myös Turussa ja ajattelin, että mikä olisikaan sen parempi ensimmäiseksi kuvioksi kuin sana Turku. Sen jälkeen voi sitten miettiä mitä muuta voisikaan kartalle piirtää, Mättö kertoo.

Turku kartalle -tapahtumaan kokoonnutaan kello 14 sunnuntaina 6.3. Mannerheimin puistossa. Geokätköilytapahtuma alkaa puolen tunnin paikallaan olemisella ja siinä käydään kävelyreitin kulkua läpi.

– Tulemme kävelemään aivan keskustassa 4,2 kilometrin lenkin. Aikaa siihen menee rauhallisesti kävellen noin tunti. Samalla on mahdollisuus tutustua geokätköilyyn ja kysellä harrastuksesta. Kätköjä on myös kaupungin keskustoissa ja osa on toteutettu luontopolkutyyppisesti metsässä. Geokätköilyä löytyy ihan joka makuun ja sitä on mahdollista harrastaa vaikka pyörätuolilla. Netissä geokätköily-sivuilla kukin kätkö on pisteytetty tähdillä sen vaikeustason mukaan, Mättö sanoo.

Sunnuntaina tapahtumaan voi tulla kuka vain. Geokätköilyä harrastavat ilmoittavat netin kautta osallistumisensa. Jos tunnuksia ei omista, niin se ei haittaa. Pääasia on, että pukeutuu kävelylle sään mukaisesti. Gps-paikannintakaan ei tarvitse olla. Moneen puhelimeen voi ladata ilmaisen seurantaohjelman.

– Harrastuksena geokätköily ei välttämättä maksa mitään. Geokätköilijäksi rekisteröityminen on ilmaista. Jos myöhemmin haluaa enemmän palveluita, niin ohjelmat maksavat jonkin verran, Mättö toteaa.

Geokätköilijät ovat myös luonnonystäviä, sillä kätköjä etsiessä monet keräävät roskia metsässä liikkuessaan. Joskus saattaa löytyä varastettua tavaraakin kätköjen läheltä. Viime syksynä yksi geokätköilijä järjesti Ruissalon vieressä olevalla lintujen pesimäalueella Hiiriluodolla roskien keräyksen. Alueelle pääsee vain polkua pitkin, joten kaupungin on ollut hankala siivota siellä.

– Siivosimme noin kahden tunnin aikana 5-7 kuutiota roskaa alueelle, josta Kuntec pystyi jätteet noutamaan. Alueella oli muun muassa renkaita, jonkun maja ja lämminvesivaraaja. Mättö luettelee.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut