Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ex-poliisi ja kansanedustaja: Jo 1 200 poliisihälytystä vastaanottokeskuksiin

Eri puolille Suomea perustetut vastaanottokeskukset ovat työllistäneet yllättävän paljon poliiseja.

Poliisitaustainen kansanedustaja Kari Tolvanen (kok.) kertoi Keravan turvallisuusillassa, että viime syksynä perustettuihin vastaanottokeskuksiin on tullut jo 1 200 hälytystä.

– Jokainen hälytys vaatii useita partioita paikalle. Keskuksissa on sattunut varkauksia ja pahoinpitelyjä. Lisäksi on ollut suomalaisten tekemiä polttopulloiskuja. Myös seksuaaliset rikokset ovat lisääntyneet, Tolvanen totesi.

Suomeen on tullut viime kesän jälkeen noin 32 000 turvapaikanhakijaa. Tolvanen kertoi, että eniten on irakilaisia. Syyrialaisten osuus turvapaikanhakijoista on vain kolme prosenttia.

–  Silti on todettava, että pakolaistulvan hillitsemisen avain on Syyrian kriisin rauhoittaminen. Lisäksi pitäisi antaa apua kriisialueen lähellä. Silloin voidaan auttaa eniten apua tarvitsevia eli naisia, lapsia ja vanhuksia, Tolvanen ehdotti.

– Nyt on sellainen tilanne, että häikäilemättömät ihmiskauppiaat rahastavat ja laittavat turvapaikanhakijat vaarallisille merimatkoille.

Tornion kautta tulleiden pakolaisten tulva on tyrehtynyt, mutta sen sijaan talvella on tullut uusia turvapaikanhakijoita Venäjältä Suomen Lappiin.

– Suomi alkaa olla jo voimiensa rajoilla turvapaikanhakijoiden kanssa. Korostan, että aidosti hädässä olevia on autettava ja kotoutettava mahdollisimman nopeasti. Sen sijaan muista syistä tulleet on saatava nopeasti pois maasta, Tolvanen linjasi.

Hän vakuutti, että turvapaikanhakijoiden kuulemiset on aloitettu tehokkaasti.

– Viime syksyn ja tämän talven aikana on tehty jo lähes 8 000 päätöstä. Vähän yli puolet tuosta joukosta on perunut hakemuksensa tai poistunut maasta. Sitten on palautettu turvapaikanhakijoita kotimaahan tai muihin EU-maihin, joten vain 14 prosenttia on saanut turvapaikan. Heille on nyt etsittävä sijoituspaikkoja kunnista.

Yleisö uteli, että onko turvapaikanhakijoiden joukosta löydetty terroristeja tai muita turvallisuusuhkia.

– Suojelupoliisilla on noin 20 seurattavaa. Keskusrikospoliisi tutkii muutamia tapauksia. Poliisilla ovat kyllä antennit ulkona, Tolvanen vakuutti.

Valtuutettu Jukka Nissinen (kok.) kyseli, että onko turvapaikanhakijoille selvitetty suomalaisen yhteiskunnan tapoja ja naisten asemaa.

– Koulutusta on annettu. Opastusta maan tavoille pitäisikin antaa mahdollisimman nopeasti, Tolvanen vastasi.

Hannu Nuutinen uteli katupartioista.

– Itse en hyväksy niitä, koska turvallisuudesta huolehtiminen on poliisin tehtävä. Kansanedustajana yritän huolehtia siitä, että poliisi saa riittävän rahoituksen tehtäviensä hoitamiseen, Tolvanen linjasi.