Akseli Herlevi paljastaa burgerinsa salaisuuden

PIKARUOKA Akseli Herlevin burgeripihvin salaisuus on kotimaisen pihattokarjan maukas ja sopivasti rasvainen liha.

Tässä se on, huippukokin halpisburgeri. Päivi Tuovinen

Marketta Karjalainen

Akseli Herlevin hampurilaispaikka ei selvinnyt kärkisijoille, kun lukijamme valitsivat viime vuoden parhaan uuden ravintolan

Mutta se sai selvästi parhaat kehut: "Itkin onnesta kun söin hampurilaisen", paljasti eräs espoolaismies.

Itkin onnesta kun söin hampurilaisen."

Herleville tämä on arkea.

– Koska olin puhunut burgeristani maaliskuusta saakka, oli odotukset tosi korkealla. Emme saa mitään keskiarvopalautetta, vaan tosi hyvää ja tosi huonoa. Nykyisin enimmäkseen hyvää. Ja jos tulee moitetta, fanit alkaa puolustaa meitä somessa, Herlevi kertoo.

Kun ovet 21. marraskuuta Lönnrotinkadulla aukenivat, jono ei katkennut koko päivänä.

– Myimme jotain 800 burgeria ja asiakkaat joutuivat odottamaan jopa tunnin, Herlevi muistelee.

Marras-joulukuussa tupa oli täynnä koko ajan. Kysyntä oli niin kova, että henkilökunnan ja koneiden määrä piti tuplata.

– Olin miettinyt burgerit niin, että niitä on helppo tehdä paljon, mutta aluksi alihankkijoillammekin oli vaikeuksia pysyä tahdissa.

Hampurilainen on Herlevin mukaan niin helppo tehdä, että siihen pystyy kuka tahansa. Tosi hyvän tekeminen on niin vaikeaa, että Herlevi kehitteli täydellistä burgeriaan vuosia.

Vielä vaikeampaa on tehdä päivästä toiseen huippuburgereita kohtuuhintaan.

– Noin puolet komponenteista tehdään itse, puolet tulee valmiina. Sämpylät esimerkiksi tulee valmiina ja vain leikataan ja paahdetaan täällä, pihvit tulevat valmiiksi muotoiltuna, kastikkeet sekoitetaan itse, salaatit tulee valmiiksi pestyinä, Herlevi kertoo.

Näin asiakas saa Herlevin mukaan tasalaatuisempaa tuotetta ja hinta pysyy kurissa.

– Meidän jauhelihapihvi tehdään Tammisen Hereford-naudoista, jotka elävät vapaana pihatossa ympäri vuoden. Lihan rasvapitoisuus on täydellinen ja maku hyvä. Pihvi on Suomen laadukkain, mutta myymme sen tavallista pienemmällä katteella, Herlevi kertoo.

Nimikkoannokset Naughty Brgr ja Cheese Brgr maksavat perusversioina 10 euroa. Listalla on myös kasvisburgeri, eteläamerikkalainen Cuban frita ja kuukausittain vaihtuva spesiaaliburger.

–Kehittelemme tuotteita kohtuullisen aktiivisesti ihmisten toiveiden mukaan. Voin kysyä asiakkailta neuvoa ilman että tunnen itseni huonoksi kokiksi sen takia, Herlevi vakuuttaa.

Ravintolan asiakasvirta on Herlevin mukaan nyt kohtuullisen tasaisesti jokunen sata asiakasta päivässä. Kanta-asiakkaina on esimerkiksi Suomessa asuvia amerikkalaisia.

– Me tehdään täällä amerikkalaistyyliin. Kaikki on käsin syötävää ja meininki rento. Lauantaisin väkeä tulee burgerille esimerkiksi Turusta ja Lappeenrannasta saakka.

"Tää on niin tuhma, että en tiedä onko hyvä vai ei."

Herlevin burgeribisnes lähti liikkeelle viime maaliskuussa yhtä aikaa kahdella tasolla. Hän valmisti ensimmäisen nimikkoburgerinsa tv:ssä Top Chef -kaksintaistelussa Nimensä se sai tuomarina toimineen Helena Puolakan kommentista: "Tää on niin tuhma, että en tiedä onko hyvä vai ei."

–Koska burgerini oli just ollut televisiossa, päätin tehdä sitä myös Streat Helsinki -katuruokatapahtumaan. Ystäväni, joka auttoi tiedotuksessa, yllytti lupaamaan jotain, vaikka että perustan hampurilaisravintolan, että kansa kiinnostuu, Herlevi muistelee.

Katuruokatapahtumassa Naughty Brgrista tuli "mieletön suksee".

– Myimme pienestä kopista kahdessa päivässä toista tuhatta burgeria. Aloin ajatella, että ehkä pitää oikeasti perustaa se ravintola.

Tänä keväänä Naughty Brgria ei enää myydä Streat Helsingissä

– Se sopii Ravintolapäivän tavoin uusien yrittäjien ja tuotteiden esittelyyn. Muutamille festareille olemme kesällä menossa. Henkilökunnallekin on virkistävää tehdä välilläruokaa teltassa ja käydä kuuntelemassakeikkoja. Kävin juuri Tampereella sopimassa Tammerfestistä, Akseli Herlevi kertoo.

Parhaat burgerit

Akseli Herlevi sanoo valmistavansa Helsingin ja Suomen parhaat burgerit.

Hyviä hänen mielestään ovat myös nämä:

Herttoniemen Treffipubin burgeri: "törkeän hyvä, iso, erilainen, kunnon mörsseri".

Rovaniemeläisen Kahvila Kauppayhtiön burgeri.

Tamperelaisen Ravinteli Pork and Moren burgeri.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää